Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Grou kampioen SKS 2014

10:34

De finalewedstrijd staat in het teken van de schippers Douwe Visser en Douwe Visser. De bemanning van het skûtsje Grou staat al op de eerste plek als zij de finalewedstrijd ingaan. Sneek op de tweede plaats. Grou zeilt op de finaledag niet de beste wedstrijd uit de serie, maar wel tactisch sterk. Sneek laat veel punten liggen en blijft daarmee op de tweede plaats hangen. Grou is kampioen.

Grou SKS kampioen 2014

Enthousiast van start

Met steun van de supporters op het thuiswater gaat de Sneker Pan te gretig van start. Het skûtsje krijgt een individuele terugroep en de kansen op het kampioenschap lijken verspilt. Leeuwarden en Drachten starten ook te vroeg en moet net als Sneek opnieuw over de startlijn.

Grou zeilt weer voorin het veld en weet als derde de bovenboei te ronden. Sneek ligt op dat moment elfde. In het lange voordewindse rak is het zoeken naar vlaagjes. Sneek, Leeuwarden en d’Halve Maen blijven aan kant van Terherne. Grou ligt meer in het midden, maar heeft minder snelheid door het wegpikken van de wind uit het zeil door de achterliggende skûtsjes. Earnewâld strijdt samen met Lemmer en d’Halve Maen om de derde plaats op het erepodium en neemt bij de onderste boei de kop in de wedstrijd.

Tactisch stilleggen

Grou ziet dat Sneek over stuurboord op de boei afkomt en dwingt De Sneker Pan overstag te gaan. Deze actie kost Grou een flink aantal plaatsen, maar voorkomt hiermee dat Sneek voor in het veld komt. Samen met d’Halve Maen komen beide skûtsjes nagenoeg stil te liggen. Heerenveen dat laatste lag, kan hiervan profiteren en schuift wat op naar voren.

In het tweede kruisrak staat er nog steeds een wisselende wind die af en toe wegvalt. Earnewâld krijgt de wind minder gunstig en daardoor kunnen Akkrum, Súdwesthoek en Joure naar voren komen. Sneek knokt zich terug, terwijl Grou over stuurboord tussen de voordewindse bakboordskûtsjes terechtkwomt. Akkrum kan na een aantal mindere wedstrijden weer volop van voren meedoen en komt als eerste bij de tweede bovenste boei. De skûtsjevloot ligt inmiddels behoorlijk uit elkaar. d’Halve Maen komt zelfs een kwartier later bij de ton.

Nadat er een hele route gezeild is, besluit de wedstrijdcommissie de finishlijn in het water te leggen. In het laatste kruisrak kiezen Akkrum en Joure voor een slag langs het starteiland. Súdwesthoek en Earnewâld zoeken de walkant op. Dit zorgt voor een spannende finish. Joure pakt nipt voor Akkrum de dagzege. Súdwesthoek finisht als derde voor Earnewâld. Dankzij die vierde plek eindigd Earnewâld wel als derde in het eindklassement. Grou weet Sneek achter zich te houden en is met een elfde plaats de terechte kampioen. Sneek eindigde als twaalfde en blijft tweede in het klassement.

 

Bron: www.skutsjesilen.nl

Foto: @SkutsjeGrou

Last modified: 2 augustus 2014
Sluiten