Nieuws

Grote tevredenheid over Deltagebied

Gisteren werden de resultaten van het 'onderzoek vaargedrag Deltagebied' gepresenteerd. Watersporters zijn behoorlijk tevreden over het gebied, al is er ook kritiek.

13:44

Het onderzoek vond plaats in de zomermaanden van 2008 en leverde vijfhonderd ingevulde vragenlijsten op. Het Deltagebied (Zuid-Holland, Zeeland en Vlaanderen) kreeg een ruime 8 als waarderingscijfer, de jachthavens een 7,9. tevredenheid alom dus.

 

71% van de ondervraagde watersporters waren zeilers en, in verhouding tot andere watersportgebieden die de afgelopen jaren zijn onderzocht, jong. 46% was onder de vijftig en 43% had kinderen aan boord.

 

De Oosterschelde is het favoriete vaargebied in de Deltaregio, gevolgd door de Grevelingen. Zierikzee is de meest populaire bestemming, Goes en Veere komen daarna. Als hoofdredenen om in het gebied te varen worden de natuur, de rust, de sfeer in de havens, de aanlegplaatsen en de afwisseling genoemd.

 

Tot slot is Belgie de meest geliefde bestemming onder de zeezeilers, op de voet gevolgd door Engeland, Scandinavië en Frankrijk.

 

Kritiek was er natuurlijk ook. Bijvoorbeeld op de capaciteit van jachthavens en het aantal aanlegplaatsen, ankerplaatsen en moorings. Ook laat de kwaliteit van het sanitair op de eilanden te wensen over.

 

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de capaciteitsproblemen bij de Krammersluizen als hinderlijk worden ondervonden, net als bij de sluis bij Bruinisse. Een sluis in de Brouwersdam zou toegevoegde waarde hebben en de waterkwaliteit van de Grevelingen zou beter kunnen. Tot slot gaven watersporters het advies om het Volkerak weer zout te maken, om zo de blauwalgproblemen die het water teisteren te keren.

Last modified: 5 maart 2009
Sluiten