Nieuws, Zeilen nieuws

Groeneveld/Begeman aan kop in Palma

20:56

Prinses Sophia Cup

Princesa_Sofia_Palma

De Nederlandse teams in de nieuwe Olympische Nacra 17 klasse doen goede zaken op de derde dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijd. In de baai van Palma de Mallorca gaan Renée Groeneveld en Karel ‘Charlie’ Begemann op kop na zes wedstrijden. De twee andere Nederlandse teams met Mandy Mulder/Thijs Visser en Elke Delnooz/Mischa Heemskerk staan respectievelijk vijfde en achtste in het veld met in totaal 34 deelnemers.

Renée Groeneveld en Charlie Begemann zijn ervaren topzeilers, bij elkaar gebracht in een programma van het Watersportverbond. Op dit moment probeert een zeven tal zeilers een vaste plaats in de Delta Lloyd Kernploeg te veroveren. Groeneveld komt uit, de van de Olympische Spelen geëlimineerde, matchrace klasse. Begemann werd al tweemaal wereldkampioen in de F18, een van de meest verkochte wedstrijdcatamarans ter wereld.

Focus op starten

Charlie Begemann is nog niet helemaal tevreden: “We hadden voor vandaag de focus op beter starten. Dat was nog niet perfect. En de eerste twee races waren bijna perfect. Maar de start van de derde race hadden we last van vuile wind van iemand die van boven de startlijn terug kwam varen. Maar met een vierde plaats in die race zijn we uiteindelijk tevreden.”

Hard getraind

Renée Groeneveld: “Ik kom uit het matchracen. Voor mij is catamaran zeilen echt nieuw, vooral het effect van de zwaarden die de rompen uit het water tillen geeft een andere dimensie aan het zeilen. Maar dit resultaat laat in ieder geval zien dat we al heel veel werk verzet hebben hier in Palma vanaf december.”

Ook in de ander klassen doen de oranjezeilers het goed. Pieter-Jan Postma staat vijfde na zes races van de 72 deelnemers in de Finn klasse. Afrodite Kyranakou en Anneloes Van Veen staan zevende na zes gezeilde races in de 470 klasse bij de vrouwen. Annemiek Bekkering en Claire Blom staan achtste in de nieuwe 49-er FX klasse. Rutger van Schaardenburg 11de en Nicolas Heiner 17de in de Laserklasse met 120 deelnemers. Caren Niezen bezet een 22ste in de laster radial klasse. Paralympisch zeiler Barend Kol staat derde in de 2.4mR klasse.

Windsurfer Kiran Badloe staat op een knappe vijfde plaats vlak achter de vier meest ervaren deelnemers in een veld met 37 windsurfers. Esther de Geus staat vierde bij de dames surfers.

Last modified: 4 april 2013
Sluiten