Nieuws

Groeneveld stapt uit Kernploeg

Matchrace-zeilster Renée Groeneveld heeft recent aangegeven niet meer uit te willen komen voor de Delta Lloyd Kernploeg. Groeneveld is het niet eens met de indeling van de twee matchraceboten binnen de ploeg.

16:15

Het matchraceteam van het Watersportverbond bestaat in het totaal uit zes zeilsters die in wisselende samenstellingen op twee identieke boten uitkomen. Alle programma’s van de Delta Lloyd Kernploeg bestaan uit zogenaamde coachgestuurde programma’s. De twee teams van drie zeilsters worden samengesteld door de coach Mikael Lundh die in dienst is van het Watersportverbond. Het criterium daarbij is eenvoudig: Lundh selecteert het sterkste team op een bepaald moment.

Die indeling wordt gemaakt voor een bepaalde periode die altijd een trainingsperiode en een wedstrijdserie bevat. De indeling zoals die nu is gemaakt is ook weer tijdelijk en in de ogen van de coach de sterkste indeling op dit moment. Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen zijn nu het sterkste team en dit trio zal ook deelnemen aan het Olympische testevenement in augustus.

Olympische selectie pas in 2012
Het hele team heeft een nominatie op zak van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van Londen 2012. De definitieve selectie van het matchraceteam dat Nederland zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen wordt bepaald tijdens de Delta Lloyd Regatta 2012. Het trio met het beste resultaat tijdens de Delta Lloyd Regatta verdient een ticket naar de Spelen.

Watersportverbondcoach Mikael Lundh. “Ik vind het jammer dat Renée opstapt. Het was niet nodig. Vooral omdat ze net zoveel kans had als de anderen om naar de Olympische Spelen te gaan. Maar het is eenvoudig, we kiezen altijd voor het team, niet voor het individu. We hebben veel getalenteerde zeilers die er samen alles voor geven om met dit team succesvol te zijn op de Olympische Spelen volgend jaar. Wij hebben heel veel vertrouwen in de huidige ploeg en deze opzet.”

Renée Groeneveld zei in een reactie: “Ik heb dit jaar veel successen behaald met wisselende bemanningsleden, ondanks dat ik nooit geloofd heb in het systeem van roulerende teams. Ik heb de indruk dat de onderlinge selectie de coach méér bezig houdt dan de competitie met buitenlanders. Hoe kan ik dan nog geloven in een medaille in Londen 2012? Ik zie geen perspectief. Ik vind deze ontwikkelingen onbegrijpelijk. Ondanks de goede resultaten in de afgelopen periode heb ik besloten om te stoppen. Door het continu wisselen en niet zeilen van veel belangrijke wedstrijden doe ik veel minder ervaring op dan mijn buitenlandse concurrenten. Mijn leercurve staat tot begin september helemaal stil. Mijn doel is niet naar de Spelen te gaan om mee te doen, maar om te winnen. Ik wens mijn oud-teamgenoten veel succes.”

Bron: Watersportverbond
Foto: Sander van der Borch

Last modified: 17 juli 2011
Sluiten