Nieuws

Greet Dekker: ‘Een leven lang zeilen… dat is geluk’

12:30

Zo veel zeilers, zo veel verhalen. Soms springt een verhaal eruit. Zoals dat van Greet Dekker, een ‘zeilmeisje’ avant la lettre. Rob Bijnsdorp stapt met haar aan boord van redactieboot Zoef en samen maken ze de balans op van een leven lang zeilen.

Greet is gewend aan een stalen kits van 50 ton en moet bij het opstappen even jongleren met de zwaartekracht en het weinige houvast dat de fragiele voorstag van Zoef haar biedt. Maar eenmaal in de kuip voelt het al gauw vertrouwd. “Weer wennen aan klein, ik móet wel. Ik ben pas verhuisd van de stad naar een huis in het Noord-Hollands groen, met een watertje voor de deur. Om dat compleet te maken, heeft Heinz een Twaalfvoetsjol voor mij gebouwd. Als we over een paar jaar stoppen met verre tochten over zee, kan ik daarmee in Hollands polderwater toch blijven zeilen. Dan is de cirkel rond, want ik begon ooit in een Piraatje.”

Greet Dekker.

Droomreischarterbedrijf

Heinz Wutschke is haar levensgezel. Ze ontmoette hem op haar twintigste en kreeg acht jaar later een relatie met hem. Zij had toen al achttien jaar zeilen achter de rug; hij had nog nooit een zeilboot van dichtbij gezien. Nu runnen ze met hun schip Anne-Margaretha alweer bijna twintig jaar samen een droomreischarterbedrijf. Hij doet alles wat met materiaal en techniek te maken heeft; zij zorgt voor de klantcontacten, de logistiek en wat er verder te regelen valt. Schipperen doen ze vaak samen, geassisteerd door twee of drie maten. Heinz is nu onderweg naar Spitsbergen. De hele zomer van 2019 is Anne-Margaretha volgeboekt op een noordelijke reis tot aan Groenland. Greet gaat over een week aan boord en heeft het druk, maar een dagje zeilen met Zoef wil ze niet afslaan.

Schip Anne-Margaretha.

Eigen bootje

We besluiten tot een tochtje over de Hoornse Hop. Vanuit Monnickendam even oversteken naar Hoorn voor koffie en weer terug. Er waait een vlagerige westenwind. We vinden de boot nogal gevoelig. De permanente aandacht die Zoef onder deze omstandigheden vraagt, zit een goed gesprek in de weg en omgekeerd. Eén rif in het grootzeil helpt. Greet zoekt in haar geheugen naar de laatste keer dat ze op de Gouwzee deelnam aan een clubwedstrijd. “Ik kan het niet meer terughalen want als je altijd op het water bent, versmelten die afzonderlijke tochtjes tot globale herinneringen aan opeenvolgende periodes. Toen ik tien jaar was en mijn jongere broertje acht, kregen wij samen ons eerste eigen bootje. Vóór die tijd gingen we vanzelfsprekend mee in de boot van mijn ouders.”

Zeilen 09/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal van Greet? Hoe hield ze het vol om haar hele leven te zeilen? En wat is voor Greet een ultiem geluksmoment? Je leest het in Zeilen 09/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 25 september verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Rob Bijnsdorp, Greet Dekker en Ben Rutte
Tekst: Rob Bijnsdorp

Tags: , , , , , Last modified: 3 september 2019
Sluiten