Nieuws

Golden Gate Yacht Club stapt naar rechter

De Golden Gate Yacht Club heeft Société Nautique de Genève voor de rechter gedaagd. De club uit San Fransisco kan zich niet vinden in de houding van de Geneevse jachtclub bij de totstandkoming van het raceprotocol voor de 33ste America's Cup.

12:31

De Golden Gate Yacht Club heeft Société Nautique de Genève voor de rechter gedaagd. De club uit San Fransisco kan zich niet vinden in de houding van de Geneevse jachtclub bij de totstandkoming van het raceprotocol voor de 33ste America’s Cup.


De Golden Gate Yacht Club (GGYC) wil dat het hof van New York zich buigt over de manier van handelen van de Société Nautique de Genève (SNG). Die zou in strijd zijn met de Deed of Gift, een document uit 1857 waarin de grondslagen van de America’s Cup zijn vastgelegd. Zo zou de Club Náutico Español de Vela (CNEV), de door SNG aangenomen officiële uitdager voor het komende evenement, geen echte zeilclub zijn, terwijl het wel meebeslist over het komende evenement. De club bestaat alleen op papier, zo meent de GGYC. Daaruit volgt de stelling dat het protocol waaraan SNG en CNEV samen aan werken nietig is.
Verder eist de GGYC van de Zwitsers dat ze de uitdaging aannemen die de club uit San Fransisco op 11 juli jongstleden aanbood, om daarna in overleg tot een geldig protocol te komen.


Niet eerlijk
Het staat de GGYC niet aan dat de Zwitsers het protocol – bestaande uit de ontwerpregels voor de boten, het wedstrijdreglement en de data voor het komende evenement – vooralsnog geheim houden. Team Alinghi, dat voor de Geneevse club uitkomt, is daarvan al wel op de hoogte en kan al beginnen met het ontwerpen van een nieuwe boot en het contracteren van zeilers, terwijl de uitdagers nog wachten op gedetailleerde informatie. Er is nu geen sprake van een eerlijke en gelijke competitie, meent de GGYC.


Geen keus
“SNG laat ons geen keus”, verklaart GGYC-commodore Marcus Young de gang naar de rechter. “Woensdag maakte America’s Cup Management – het bedrijf van SNG dat het evenement organiseert – bekend dat een tweede uitdager zich heeft ingeschreven onder het valse protocol. Dat is een duidelijk signaal dat SNG onze op- en aanmerkingen op de gang van zaken naast zich neerlegt. De pas verzeilde Cup-finale was een van de meest opwindende in de historie van het evenement. Het is een schande dat SNG nu probeert de regels van het volgende evenement te veranderen om er een oneerlijk voordeel mee te behalen.”

Vuurwerk
Het is nog onduidelijk wanneer de zaak precies dient. Wel kunnen we vuurwerk verwachten van de twee clubs, die beide het instrument zijn van twee multimiljardairs. Oracle-topman Larry Ellison is sinds een aantal jaren de man achter de Cup-uitdagers van de GGYC. Ernesto Bertarelli verdiende zijn vermogen in de farmaceutische industrie en is eigenaar van Alinghi, het zeilteam dat uitkomt voor de Geneevse club.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten