Actueel, Nieuws

Topprestaties door Kernploeg tijdens Delta Lloyd Regatta

13:05

De 31e editie van de Delta Lloyd Regatta is voor de Nederlandse zeilers op een groot succes uitgedraaid. Pieter-Jan Postma (Finn), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en het duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz (49er FX) zorgden voor drie gouden medailles op het water bij Medemblik.

Pieter-Jan Postma, Delta Lloyd Regatta 2015Naast de overwinningen waren er ook podiumplaatsen voor de windsurfers Kiran Badloe (zilver) en Lilian de Geus (brons), Rutger van Schaardenburg in de Laser (zilver), het koppel Remy Oomens/Josca Hummel (zilver 49er FX) en Nina Keijzer/Francisco Rebelo de Andrade (brons 49er FX). Bij de paralympische boten voldeden Rolf Schrama en Sandra Nap aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF door brons te winnen in de Skud18.

Postma wint voor het eerst Delta Lloyd Regatta

Voor Postma was het zijn eerste zege in deze belangrijke thuiswedstrijd van het seizoen. De Fries eindigde in de Finn-klasse al drie keer als tweede op deze Regatta, maar rekende daarmee zaterdag eindelijk af. “Mooi dat deze wedstrijd op mijn erelijst staat. Ik ben er zo vaak dichtbij geweest. Het moest ook een keer lukken’’, straalde Postma. “Het was nog spannend, maar ik heb hier deze week gewoon goed gezeild’’, aldus Postma, die eerder deze week al een mooie marge ten opzichte van de concurrentie had opgebouwd. “Ik heb wel een paar keer teruggedacht aan de afgelopen jaren. Nu moest het er maar eens van komen.”

Bouwmeester wint voor vierde keer Delta Lloyd Regatta

Marit Bouwmeester weet wat winnen is bij de Delta Lloyd Regatta. Zaterdag sloot ze het grote zeilsportevenement in Medemblik voor de vierde keer af als winnares van de Laser Radial-klasse. De Friezin was er meer dan blij mee: “Ik heb een stroef voorjaar achter de rug door een schouderblessure. Onder zware omstandigheden heb ik deze week de bevestiging gekregen dat alles weer in orde is en ik terug ben op mijn niveau”, zei de wereldkampioene, die zich al geplaatst heeft voor de Olympische Spelen in Rio.  In Medemblik liet ze zien ook met een krachtige wind overweg te kunnen. “Ik heb hard moeten werken deze week en het is fijn om te merken dat ik onder deze omstandigheden toch van voren zit. De Ierse Annalise Murphy is een specialiste in dit weer. Dat maakt winnen dan extra mooi.”

Bekkering & Duetz overtuigend naar eindzege

Bekkering en Duetz, Delta Lloyd Regatta 2015De derde Nederlandse eindzege in Medemblik kwam op naam van Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Het tweetal heeft in Nederland de nationale selectie voor de spelen verloren van Nina Keijzer en Claire Blom, maar besloot na een korte rustperiode verder te gaan met het bedrijven van topsport.  Zaterdag eindigden ze als derde in de medalrace, ruim voldoende om er met de overall winst in hun klasse vandoor te gaan.
“We gaan gewoon door. Het doel is de beste van de wereld te worden. Dat moeten we nu voorlopig op eigen benen doen, maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter’’, zei Duetz opgetogen.
Het Nederlandse duo Remy Oomens/Josca Hummel voer naar een prachtige tweede plek. Nina Keijzer, die met haar coach Francisco Rebelo de Andrade voer wegens een blessure bij Claire Blom, eindigde als derde.

Van Schaardenburg grijpt naast goud en behaalt zilver

Van Schaardenburg probeerde in de Laser-klasse de eindzege te grijpen, maar slaagde er in de slotrace niet in de Australiër Matthew Wearn van de eerste plaats te verdringen. “Er zat veel meer in tijdens de medalrace”, zei de Nederlander die als zesde de finish passeerde. Wearn eindigde als vierde, ruim voldoende voor de eindzege. “Normaal ben ik blij met de felicitaties voor een tweede plek, maar nu heel even niet”, zei Van Schaardenburg. De olympiaganger van 2008 en 2012 is nog met Nicholas Heiner in gevecht om een olympisch ticket voor Rio. “Er komen belangrijke maanden aan, maar elke wedstrijd telt. Daarom had ik graag gewonnen.”

Badloe grijpt net naast eindzege

Windsurfer Kiran Badloe had in de medalrace maar één opdracht als hij de RS:X-klasse wilde winnen: als eerste de finish passeren en dan maar hopen dat de concurrentie fouten zou maken. De 20-jarige won de medalrace, maar klassementsleider Pawel Tarnowski werkte net niet voldoende mee.  “Jammer dat ik eerder in de week een paar grote fouten heb gemaakt. Die kosten me nu de eindzege. Ik ben blij met mijn winst in de medalrace, maar dan is het toch even balen dat de eindzege aan mijn neus voorbijgaat”, zo vertelde Badloe.

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is op de weg terug na zijn polsblessure. Hij werd laatste in de medalrace en achtste in het klassement. Dorian: “De basis is er weer, maar dat korte, snelle werk bij veel wind is op dit moment nog net iets te veel gevraagd. Ik heb in elk geval alles gevaren.”

RS:X vrouwen

De eindzege in het klassement van de de RS:X-vrouwen ging naar de Poolse Maja Dziarnowska, die haar landgenote Zofia Noceti-Klepacka (winnares van 2014) voorbleef. De Geus pakte, ondanks de winst in de zware medalrace , het brons. “Die Poolse vrouwen zijn wat zwaarder en profiteren daarvan als er flinke wind staat. Ik ben trots op die laatste race, want ik kan ze dus wel verslaan. Op weg naar Rio ben ik blij met mijn prestatie in de Delta Lloyd Regatta”, zei ze.

Marit Bouwmeester, Delta Lloyd Regatta 2015De 17-jarige Isis Hoekstra haalde, voor het eerst in een seniorenregatta, ook de medalrace. Ze eindigde in Medemblik als negende. “Ik was bij de Wereldbeker in Palma 23ste. Dat was al goed. Ik heb me nu geplaatst voor de WK bij de senioren in Oman, en daar had ik eigenlijk geen rekening mee gehouden. Ik ben hier heel blij mee. Lilian de Geus is in een jaar heel veel vooruit gegaan. Die weg wil ik ook bewandelen”, zei de dochter van Dorien Hoekstra-de Vries, die bij de Olympische Spelen van Barcelona (1992) brons veroverde bij het windsurfen.

Paralympische limiet voor Schrama en Nap

Voor Paralympiërs Rolf Schrama en Sandra Nap was er ook succes in Medemblik. Met de derde plaats in de Skud18 voldeed het duo aan de Rio-eis van sportkoepel NOC*NSF. De klasse kwam zaterdag door de harde wind niet meer in actie. Nederland moet later op de WK in Melbourne nog wel een landenplek zien af te dwingen en de nationale selectie met het koppel Vera Voorbach en Jan-Rein van Esseveld loopt nog tot in 2016. “We zijn dus nog niet in Rio”, stelt Schrama. “Het is wel mooi dat we voldaan hebben aan die limiet. Ik wil graag een keer naar de Paralympics en na Rio verdwijnt zeilen van het programma. Dus het moet nu gebeuren.” Sandra Nap sluit aan: “Dit resultaat geeft aan dat we aansluiting met de wereldtop hebben gevonden. We zijn samen pas een jaar bezig in deze klasse en moeten nog veel leren. Dit is dan een geweldige motivatie om nog harder te trainen.”

Bron: kernploeg.watersporters.nl

Fotografie: Sander van der Borch

Last modified: 3 juni 2015
Sluiten