Nieuws

Gloednieuwe Infiniti 52 gezonken na aanvaring UFO

De Tulikettu was net op weg naar Engeland...

17:12

Op de website van het Finse team Xtra Stærk Ocean Racing Society verschijnt eind april het volgende bericht:

“Met grote droefheid melden we een incident dat plaatsvond op de Noord-Atlantische Oceaan. Tulikettu voer terug vanuit Cascais (Portugal) naar de teambasis in Gosport (VK). Het jacht kwam op 18 april in aanvaring met een unidentified floating object (ufo).”

De Infiniti 52 was een nieuw jacht, gedoopt in 2021. Het team zou op 30 april 2022  de RORC Cervantes Trophy Race varen, een kanaalrace van Cowes, Engeland naar Le Havre, Frankrijk.

Gered en geborgen?

“De EPIRB werd op 20 april om 00.54 uur geactiveerd,” meldt het teammanagement . Waarom het twee dagen heeft geduurd voordat de EPIRB werd geactiveerd is onbekend, evenals de exacte locatie. De Finse nieuwssite Helsingin Sanomat meldt dat de een gps op de boot niet meer werkte nadat de accu’s nat werden.

Op 20 april om 10.45 uur werd de hele bemanning geëvacueerd. Een olietanker was omgeleid om de bemanning te redden. Tulikettu is achtergelaten op zee. Alle vier de bemanningsleden hebben de situatie overleefd en zijn inmiddels veilig teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk.

Op donderdag 21 april is een bergingsoperatie gestart. Een sleepboot vertrok om het gebied te doorzoeken met directe hulp van een spottervliegtuig. De zoektocht is zeven dagen lang, 24 uur per dag doorgegaan. Na een week intensief zoeken heeft het Tulikettu Team de zoektocht op vrijdagavond 29 april stopgezet.

Hoe voorkomen?

“Ik heb veel slapeloze nachten gehad omdat ik me afvroeg wat we nog meer hadden kunnen doen om ons prachtige nieuwe beest te vinden”, zegt Arto Linnervuo, eigenaar van het raceteam. De Infiniti 52 is het eerste high performance racejacht met foils, ontworpen door Hugh Welbourn. De boot behaalde snelheden tot 30 knopen, meer dan 55 kilometer per uur. Je kunt je afvragen hoe stevig zo’n lichtgewicht wedstrijdjacht is. Als je met zulke snelheden ergens op botst, is het snel gebeurd, maar dat is weer een ander verhaal.

Kunnen dit soort incidenten voorkomen worden door een paar extra ogen in de mast? Op de METSTRADE, ’s werelds grootste vakbeurs voor de maritieme industrie, sprak Zeilen de oprichter van OSCAR. OSCAR is een camerasysteem die op een slimme manier objecten in zee kan traceren om bemanningsleden vervolgens te waarschuwen. Misschien een mogelijkheid om UFO’s te slim af te zijn…?

Beeld: Rick Tomlinson

Tags: , Last modified: 11 mei 2022
Sluiten