Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Global Ocean Race: zwaar weer

16:01

Sneeuw valt per kubieke meter uit de hemel, schaatsen worden met vrachtwagens aangesleept. Aan de andere kant van de wereld ploeteren vier van de zes deelnemers in de Global Ocean Race richting Kaap Hoorn.

Buckley Systems - foto: Global Ocean Race

Campagne de France - foto: Global Ocean Race

Sneeuw valt per kubieke meter uit de hemel, schaatsen worden met vrachtwagens aangesleept. Aan de andere kant van de wereld ploeteren vier van de zes deelnemers in de Global Ocean Race richting Kaap Hoorn.

Zondag 29 januari vertrok een vloot van vijf Open 40’s uit Wellington, Nieuw-Zeeland. De derde etappe van de Global Ocean Race leidt de zeilers van Wellington naar Punta del Este, Uruguay.

Buckley Systems en Campagne de Francehebben hun koers verlegd naar het noorden. Vader en zoon Field aan boord van Buckley Systems gaan in ieder geval terug naar Auckland. De boot lijkt haar windinstrumenten te hebben verloren. Vader Ross had in de afgelopen paar dagen flinke kneuzingen opgelopen en lag met pijn te kooi. Zoon Campbell schrijft vanaf de boot: “Het gebeurde na een gigantische golf. De boot rolde in een overstag, maakte een klapgijp en ging weer overstag. Van bovenaf gezien zou je denken dat we een strafrondje draaiden. Ik zette me schrap en probeerde bij de helmstok te komen om de hevig verwarde stuurautomaat te ontkoppelen en onderwijl te bedenken wat boven en wat onder was.” Met het vooruitzicht nog 6000 mijl met een uitgeschakelde Ross en onbruikbare stuurautomaat te moeten varen, besloten de Fields terug te keren naar Nieuw-Zeeland.

Campagne de France, met aan boord Miranda Merron en Halvard Mabire waren ondanks hun relatief zuidelijke positie niet in staat de zware weersomstandigheden te ontwijken en hebben hun koers naar het noorden verlegd. Of ze deze etappe afmaken is nog niet bekend.

De enige deelnemende Nederlander, de 71-jarige Nico Budel, verscheen niet aan de start. Vlak na de start van de tweede etappe, van Zuid-Afrika naar Nieuw-Zeeland brak Sec. Hayai ’s nachts haar mast in zwaar weer. Door de omstandigheden zag Budel zich genoodzaakt het tuig te kappen. Een nieuwe mast bleek niet direct voorhanden en moest nieuw worden gebouwd. Als het nieuwe tuig op de boot is gezet, wil Budel de boot naar Uruguay varen om daar weer aan te sluiten bij de wedstrijd. (MvS)

Last modified: 3 februari 2012
Sluiten