Nieuws

Gipsy Moth IV weer rond de wereld

Gipsy Moth IV, een van de bekendste zeilboten uit de geschiedenis, wordt gerestaureerd en zeilklaar gemaakt voor een reis rond de wereld ter ere van de 40ste verjaardag van het 29.630 mijl lange avontuur dat Sir Francis Chichester ermee beleefde...

14:47

Gipsy Moth IV, een van de bekendste zeilboten uit de geschiedenis, wordt gerestaureerd en zeilklaar gemaakt voor een reis rond de wereld ter ere van de 40ste verjaardag van het 29.630 mijl lange avontuur dat Sir Francis Chichester ermee beleefde.Het Engelse zeiltijdschrift Yachting Monthly heeft, in samenwerking met de United Kingdom Sailing Academy en The Maritime Trust, genoeg geld op weten te brengen voor een complete opknapbeurt. Gipsy Moth IV is de 54 voet lange kits waarmee de toen 64-jarige Chichester van augustus 1966 tot mei 1967 rond de wereld voer. De reis was de eerste solo wereldomzeiling met maar één stop. Bij thuiskomst werd Chichester beloond met een koninklijke onderscheiding. In zijn bekende boek Gipsy Moth IV circles the world (De wereldreis van Gipsy Moth VI) beschrijft hij zijn belevenissen.


Gipsy Moth IV werd na de reis geschonken aan de stad Londen en ten toon gesteld in Greenwich, waar de boot sinds 1968 naast de clipper Cutty Sark te zien is. De jaren blootstelling aan weer en wind deden de boot geen goed. Ondanks een herstelbeurt, 10 jaar geleden, heeft zure regen en de tand des tijds het beroemde jacht behoorlijk aangetast.


Achttien maanden lang werd er gezocht naar voldoende financiële armslag. In die periode is er 65.000 pond bijeengebracht. Met dat geld zal de boot weer in originele staat worden terug gebracht. Als alles op tijd klaar is zal Gipsy Moth IV deelnemen aan de Blue Water Round the World Rally 2005-2006 die volgend jaar van start gaat. Het is dan 40 jaar geleden dat Chichester zijn reis maakte.


Kijk voor meer informatie op: http://www.gipsymoth.org

Last modified: 4 september 2007
Sluiten