Nieuws

Gemeenteraad Harlingen twijfelt over Tall Ships Race

Harlingen is officieel uitgenodigd als gastheer voor de start van de Tall Ships Race 2014, maar de gemeenteraad heeft zijn twijfels over de haalbaarheid van het plan.

14:58

Volgens een krappe meerderheid in de gemeenteraad van Harlingen is het voorstel om vier ton bij te dragen aan het evenement niet voldoende financieel doortimmert. Ook zou niet duidelijk zijn of de gemeente in staat zou zijn de veiligheid te waarborgen tijdens een evenement van deze schaal.

 

‘Gemiste kans’

Donderdag 21 oktober werd bekend dat de gemeenteraad niet in zou gaan op de uitnodiging van Sail Training International (STI), om Harlingen als startplaats te laten dienen voor de Tall Ships Race in 2014. “Een vreselijk gemiste kans”, zegt Arjen Mintjes in het Friesch Dagblad. Mintjes is directeur van de Maritieme Academie en beoogd organisator van het evenement in Harlingen.Men heeft niet het lef om ja te zeggen. Telkens weer waren er vragen over de risico’s. Maar het geld ís er, en het staat zwart op wit dat de gemeente niet aansprakelijk is voor onverhoopte tekorten. De angst regeert.”

 

Vier ton

De coalitiepartijen in de Harlingse gemeenteraad zien het niet zitten om vier ton bij te dragen aan het evenement. De provincie zou eenzelfde bedrag moeten bijdragen. Het resterende bedrag van de benodigde 1,2 miljoen euro zou door sponsoring opgehaald moeten worden. Ondernemers gaven na het negatieve besluit aan al 250.000 euro sponsoring bij elkaar gebracht te hebben. Op initiatief van de oppositiepartijen was er daarom donderdag een nieuwe raadsvergadering belegd, maar er is meer tijd nodig om een nieuw raadsvoorstel te schrijven. De vergadering is uitgesteld naar 3 november.

 

Deuk in imago

Burgemeester van Harlingen Paul Scheffer is – met toestemming van de gemeenteraad – al meer dan een jaar bezig met lobbyen bij de STI, organisator van de Tall Ships Race. Scheffer zei eerder in het Friesch Dagblad dat Harlingen mooie kansen laat liggen als zo’n mooi publieksevenement aan de stad voorbij gaat. “We lopen een deuk op in ons imago van havenstad, het zeevaartonderwijs kan zich minder ontplooien.”

 

Tall Ships Race

De Tall Ships Race bestaat sinds 1956 en maakt deel uit van de activiteiten van Sail Training International. STI wil bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren over de hele wereld door het organiseren van zeiltrainingen en evenementen. Aan deze evenementen doen jaarlijks zeilschepen van over de hele wereld mee. Elk zeilschip of jacht met een lengte van meer dan 9,14 meter mag meedoen.

Foto’s: ANP/EPA

(MvS)

Last modified: 29 oktober 2010
Sluiten