Nieuws

Geen vaarbelasting Loosdrecht

Er komt geen vaarbelasting op de Loosdrechtse Plassen. Onvoldoende juridische grondslag en een storm van protest deden het Plassenschap van gedachten veranderen.

14:45

De afgelopen tijd is er, ook in de watersportmedia, druk gespeculeerd over de belasting. Die wilde het Plassenschap Loosdrecht gebruiken om een gat in de begroting te dichten. Er werd gedacht aan een verplichte bijdrage van negentig euro per boot per jaar of vijftien euro per week.

 

Het geld zou vervolgens gebruikt moeten worden om het onderhoud van de plassen te bekostigen. Vooral het baggeren en het bestrijden van woekerende waterplanten slokt veel geld op. Uit onderzoek bleek echter dat maar de helft van het geïnde geld ten goede zou komen aan onderhoud.

 

Daarop kwamen verschillende maatschappelijke en watersportorganisaties in actie. Zij argumenteerden dat een vaarheffing alleen booteigenaren zou treffen, terwijl juist ook veel anderen van de Loosdrechtse Plassen gebruikmaken.

 

Er wordt ondermeer gewoond aan het water, natuurgebieden bezocht, drinkwater gewonnen en gezwommen. De partijen vonden het niet terecht dat slechts een gebruikersgroep alle kosten op zich zou nemen.

 

Het Plassenschap besloot daarop de maatregel te schrappen. Hoe het gat in de begroting nu gedicht moet worden, is onduidelijk.

 

Foto: ANP

Last modified: 30 juni 2010
Sluiten