Nieuws

IJspegel-jacht Panther breekt mast

11:07

mast 1

Een van de deelnemers van de IJspegel-wedstrijden bij Scheveningen heeft zondag zijn mast gebroken. De mast van J/105 Panther van Yvonne Beusker brak in twee stukken. De tweekoppige bemanning is met de schrik vrijgekomen.

Panther was onderweg op het eerste kruisrak van de wedstrijd, zo schrijft Beusker op de Facebookpagina van Panther Sailing Team. “Met een kleine jib en één rif in het grootzeil, voeren we mooi uitgebalanceerd over de golven. Er stond windkracht vijf met vlagen zes. We doken in een golf – niets bijzonders op deze zeildag – maar plotseling was er een harde knal. De aluminium mast kwam in twee stukken naar beneden en viel naast de boot in het water.” Het tweetal wist de mastdelen aan boord te krijgen en hield de rest van het tuig veilig bij de romp vandaan.

KNRM biedt hulp

De KNRM was inmiddels ingeseind en schoot te hulp met reddingboot Kitty Roosmale Nepveu. Volgens het reddingsrapport stond er een harde west-noordwestelijke wind, kracht 7, met een golfhoogte van ongeveer 2 meter. Met behulp van de twee opstappers werd de rest van de tuigage geborgen. In overleg werd besloten dat Panther op eigen kracht terug zou varen naar Scheveningen. De twee KNRM’ers bleven aan boord en Kitty bleef tijdens de reis dicht in de buurt van Panther.

mast 2

 

Rond half drie kon het jacht worden afgemeerd in de jachthaven waar de schade verder werd bekeken. Beusker denkt dat een onderdeel van het zalingbeslag het heeft begeven. Het tuig was vier maanden geleden nog onder handen genomen.

Tags: Last modified: 21 mei 2021
Sluiten