Nieuws

Gas aan boord

Kan het goedkoper?

11:11

“Het lijkt wel vloeibaar goud,” hoorden we laatst een zeiler mopperen bij het zien van de prijs van Campingaz. Daarom: negen vragen over gas aan boord, en alternatieven voor die peperdure flessen – met dank aan alle lezers die hun gedachten en oplossingen met ons deelden. Je leest het allemaal in Zeilen editie 01/2024!


Welke (alternatieve) manieren van koken zijn er?

Gas is het meest gangbare stookmiddel aan boord, maar er zijn ook alternatieven om aan boord te koken. Denk aan spiritus en bio-ethanol, benzine, elektrisch of een combinatie van beide.
Spiritus of bio-ethanol. We kregen veel inzendingen binnen over koken op spiritus of bio-ethanol. Deze optie bestaat al lang en is dan ook op veel boten terug te vinden. Op het eerste gezicht lijken de kooktoestellen vrij veel op die voor gas. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Zo giet je de brandstof rechtstreeks in het kooktoestel, waardoor een bun of leidingwerk overbodig zijn. Een cardanische ophanging is wel een vereiste, om te voorkomen dat de spiritus of alcohol er onder helling uit loopt.
Met een aanschafprijs van zo’n 300 euro kost een tweepitskooktoestel ongeveer hetzelfde als de gasvariant. Sommige gebruikers beoordelen het koken met deze alternatieve brandstoffen als iets trager dan met een gasfornuis, maar dit verschilt ook per merk en model van het kooktoestel. Flessen brandstof zijn in vrijwel elke supermarkt te koop en kosten circa 2 euro per stuk. Volgens een fabrikant kook je op een fles van 1,2 liter ruim vier uur – goedkoper dan gas dus. Een klein nadeel van dit alternatief is de geur. Bij het kooktoestel komt altijd wat van de sterke, herkenbare geur van spiritus en bio-ethanol vrij, waardoor je die in je kajuit licht zou kunnen ruiken.

Benzine. Voor op de camping zijn er ook kooktoestellen op benzine beschikbaar. Een groot voordeel van deze brandstof is dat die overal ter wereld makkelijk te krijgen is. Vanwege de geur, schadelijke gassen bij verbranding en kans op dampen is deze optie misschien een prima oplossing aan de wal, maar niet aan te bevelen in je kajuit.

Zeilen 1-2024

Zeilen 01/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto: © Harry van Ham en lezers
Tekst: Harry van Ham en lezers

Last modified: 24 december 2023
Sluiten