Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Futuristisch speeltje voor de kustwacht?

13:28

Pars1De Iraanse onderzoeksgroep RTS ontwikkelt een robothelikopter die drenkelingen op een snelle, gerichte en goedkope wijze een reddingsboei kan toewerpen. Aanleiding voor de ontwikkeling is het hoge aantal doden dat door verdrinking om het leven komt in het Iraanse gedeelte van de Kaspische Zee. De robot lijkt een eerste stap in het proces waarin de reddingskansen van drenkelingen in de toekomst worden vergroot door de inzet van robotisering en kunstmatige intelligentie.

Boeien werpen
Deze zogenaamde Pars Arial Rescue Robot is een quadcopter met vier rotors, die over grote afstand radiografisch bestuurbaar is. Afhankelijk van de aard en informatie verstrekt in een noodoproep kan de quadcopter van kustwachtstations, boorplatforms, schepen en dergelijke worden gelanceerd om hoogte te nemen van de situatie en eventueel een reddingsboei af te werpen. Een camera stuurt de positie en beelden van de staat van de drenkeling terug naar de bestuurder. Verder is het vliegende reddingswonder voorzien van een hittegevoelige camera, infraroodsensoren, acceleratiemeters, gyroscopen en gps om vlucht en redding te faciliteren.

Sneller en goedkoper
Het voordeel van deze manier van reageren op noodoproepen lijkt zich vooralsnog te beperken tot de snelheid waarmee de Pars Arial Rescue Robot in kust wateren ter plaatse kan zijn. Bovendien vallen de kosten op termijn dan een stuk lager uit indien het uitvaren van een reddingsboot of het opstijgen van een helikopter niet nodig blijkt te zijn.  Het RTS lab gaat binnenkort een nieuw prototype bouwen dat onder realistische omstandigheden wordt getest.

Last modified: 8 mei 2013
Sluiten