Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Franse kustwacht redt zeilende Afghaanse asielzoeker

12:17

AFGHAN-RAFT_2902448b

Op 5 mei heeft de Franse kustwacht een Afghaanse asielzoeker gered in het Nauw van Calais, zo bericht de Engelse krant The Telegraph. Op een zelfgemaakt vlot wilde de 33 jaar oude Asif Hussainkill een ultieme poging wagen om in Engeland asiel aan te kunnen vragen. De kustwacht meldt dat hij ‘nul procent kans van slagen had om het tot Engeland te halen’.

Roerloos ontwerp

Hussainkill bouwde drie weken aan zijn vaartuig, bestaande uit een driehoek van planken drijvende gehouden door oude stootboeien, een mast van twee aan elkaar geknoopte krukken en een katoenen matrasovertrek als zeil. Een roer ontbrak. . “Volgende keer is mijn boot weer een stukje beter dan de vorige en, zo waarlijk helpe mij god almachtig, op een dag zal ik de overkant halen om bij mijn oom te kunnen wonen.”, vertelt hij de krant.

Kompas noch voedsel

De kustwacht trof hem aan kort na zijn vertrek, toen zijn vlot in de drukke scheepvaartroute dreigde te belanden. ‘Hij had geen kompas noch voedsel bij zich en was gekleed in een simpele regenbroek en een windstoppertrui’, aldus de kustwacht. Zelf verklaarde de asielzoeker: “Het plan was om naar Engeland te gaan, maar de wind dreef me er van weg. Ik was nooit bang om te verdrinken, ik kan zwemmen. Bovendien bestaat mijn boot uit spullen die niet kunnen zinken.”

Derde poging

Het is de derde keer dat de kustwacht Hussainkill uit het water plukt sinds 2000. De eerste twee keer trachtte hij te zwemmen met zelfgemaakt flippers van hout. Deze keer maakte hij zijn boot voor het oog van mede-asielzoekers vlak bij de haven van Calais. Volgens Christian Solomé, medewerker van een lokale vluchtelingenorganisatie probeerde iedereen hem te stoppen in het kamp, maar niemand kreeg vat op de avontuurlijk ingestelde Afghaan.

Menselijke drama

Het verhaal van de wanhopige Afghaan die in een zeilvlot naar Engeland probeert te komen is het topje van de IJsberg van het menselijke drama dat zich afspeelt in de buurt van Calais. Honderden asielzoekers bivakkeren er jarenlang om een oversteek te wagen naar Engeland. Het is een groot kat en muis spel tussen de autoriteiten en de asielzoekers, die op allerlei manieren op de boot, op of onder vrachtwagens, op treinen of zelfs lopend door de tunnel Engeland proberen te bereiken.

Last modified: 7 mei 2014
Sluiten