Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Francis Joyon verovert Jules Verne trofee

05:44

Recordzeiler Francis Joyon heeft de Jules Verne trofee op zijn naam geschreven door samen met z’n vijfkoppige bemanning in 40 dagen, 23 uur, 30 minuten en 30 seconden rond de wereld te zeilen. Na een valse start door slechte weersomstandigheden zeilde Joyon met de 31.5 meter lange maxi-trimaran IDEC Sport op 16 december voor de tweede keer over de startlijn tussen Point Lizard en Quessant en passeerden dezelfde lijn weer op  26 januari.

894 mijl in 24 uur
Na een gelukkige eindsprint op de Zuidelijke- en Noord-Atlantische Oceaan, waarbij het afwezige Azoren Hoog compleet kon worden afgesneden en een gunstige zuidzuidoosten wind in de Golf van Biskaje waardoor het team zelfs op de rem moest trappen, kon Joyon maar liefst viereneenhalve van het oude record van Loick Peyron aftrekken. De gemiddelde snelheid klokte 26.85 knopen over een gezeilde afstand van 26412 mijlen. Op hun beste dag zeilden ze 894 mijlen (gemiddeld 37.3 knopen), terwijl de op hun slechtste dag ‘ slechts’ 186 mijl zeilen (gemiddeld 6.4 knopen).

Jules Verne trofee
Geïnspireerd door het boek De Reis om de wereld in tachtig dagen (1882) van de auteur Jules Verne bedacht de Fransman Yves Le Cornec in 1985 de Jules Verne Trofee. De uitdaging was om in een tijd van minder dan 80 dagen rond de wereld te zeilen. De regels werden in 1990 opgesteld met de hulp van beroemde zeilers zoals Sir Robin Knox-Johnston, wijlen Sir Peter Blake en Bruno Peyron. De prijs is voor de schipper van het schip dat zonder fysieke hulp van buiten af non-stop het snelst rond de wereld zeilt vanaf de startlijn tussen de Créac’h vuurtoren op het Franse eiland Ouessant en de Lizard Vuurtoren in het Britse Cornwall. Sinds 1993 werd er 24 keer gestart en het record werd negen keer gevestigd. De eerste die dat deed was Bruno Peyron in 1994 met 79 dagen 6 uur en 15 minuten. Na de nieuwe eindtijd van Francis Joyon, blijft de focus vooralsnog om het rondje binnen de 40 dagen compleet te maken.

 

 

Tags: Last modified: 27 januari 2017
Sluiten