Nieuws

Er zwemt een zeehond in het Markermeer

Heb jij weleens een zeehond gespot op het IJssel- of Markermeer?

09:21

Wil je zeehonden spotten? Dan kun je ook koers zetten richting het Markermeer, want daar is er onlangs ook eentje gespot! Het dier werd gezien door iemand die de hond uitliet, ter hoogte van het dorpje Warder. De zeehond zwom daar op z’n gemakje en maakte volgens de wandelaar geen bange indruk, maar was juist erg nieuwsgierig.

Om op het Markermeer te komen, is het dier twee sluizen doorgegaan. Vermoedelijk is hij of zij meegezwommen met een schip in de sluis bij Den Oever, denkt zeehondenredder Van der Hiele. Ondanks dat zeehonden voornamelijk in de zoute zee zwemmen, zijn ze vaker gezien in het IJsselmeer. Om daar te komen moeten de dieren door één sluis, en dat is best belemmering. Om in het Markermeer te komen is er nog een tweede sluis, en dat maakt de kans om daar te eindigen nog kleiner. Het komt hoogstens een keer per jaar voor.

Zolang er genoeg eten is, kunnen de zeehonden gemakkelijk overleven op zoetwatermeren. En het moet niet vriezen, want zoet water bevriest sneller dan zout water.
Mensen moeten het dier niet gaan redden, want zeehonden-experts zijn van mening dat ie er prima zit.

Bekijk hier de video van de zeehond!

Omslagfoto: © kees torn/CC BY-SA 2.0

Last modified: 31 oktober 2023
Sluiten