Actueel, Nieuws

Enkhuizer Klipperrace

08:42

Voor de 41ste keer organiseert de Commissie Enkhuizer Klipperrace in het tweede weekend van oktober de Enkhuizer Klipperrace. Een wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden. Op 10 en 11 oktober zeilen de boten tegen elkaar bij Enkhuizen.

Hoge Wier rondt bovenboei bij KlipperraceBij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers in deze eeuw zo rond de 50 schepen met 1000 opvarenden. Het veld van tientallen klippers levert vaak schitterende zeilbeelden op.

Programma

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace vanaf de wal een schouwspel op. Om 10.00 uur start de Driestedenrace bij het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Deze wedstrijd draait het om de routering: “wie het meest strategisch gebruik weet te maken van wind en windverwachting, wordt winnaar”. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik en Urk. De finish ligt bij de ingang van Krabbersgat. Het finishlimiet is 20:00 uur.

Zondag 11 oktober varen de schepen in twee klassen op een Olympische baan. De start van de eerste klasse is gepland om 10:00 uur, om 16:00 uur sluit de finish.

Meer informatie: www.klipperrace.nl

 

Last modified: 17 maart 2016
Sluiten