Actueel, Nieuws

EK 2K Teamracing

10:02

 Het Europese  Zeilverbond, heeft de Batavia Regatta in Lelystad benoemd tot EUROSAF Team Racing, Two-boat Keelboat (2K) European Championship. Op 21, 22 en 23 september vindt in de Bataviahaven te Lelystad de tweede editie van dit evenement plaats. Binnenkort wordt duidelijk of de editie in 2013 een WK zal zijn.Het Europese  Zeilverbond, heeft de Batavia Regatta in Lelystad benoemd tot EUROSAF Team Racing, Two-boat Keelboat (2K) European Championship. Op 21, 22 en 23 september vindt in de Bataviahaven te Lelystad de tweede editie van dit evenement plaats. Binnenkort wordt duidelijk of de editie in 2013 een WK zal zijn.Team Racing of teamzeilen,is in Nederland vooral bekend van het Nederlands Club Kampioenschap dat ieder jaar wordt gehouden in de Maashaven van Rotterdam.

In het buitenland is het veelal een studentensport en vaart men vaak drie-tegen-drie in kleine zwaardboten, dit in tegenstelling tot het twee-tegen-twee format dat in Nederland gehanteerd wordt.In 2011 is de Batavia Regatta gestart als een internationale teamzeilwedstrijd, met vier Engelse en twee Nederlandse verenigingsteams aan de start. Ook de umpires (jury op het water) kwamen grotendeels uit Engeland. Dit was zo succesvol dat men inmiddels ook in andere landen dit format adopteert,  het zogenoemde ‘2K white sails’ format: twee kielboten per team met alleen een grootzeil en een fok, de spinakers blijven dus in de zak. Hierdoor wordt het spel niet alleen toegankelijker, maar zijn er tactisch veel meer mogelijkheden waardoor het nog spectaculairder wordt.

Deelname aan de Batavia Regatta gaat op uitnodiging en is alleen voor verenigingsteams. De nationale instanties in het Europese circuit, in Nederland het Watersportverbond, nodigt de teams uit voor dit EK. In totaal verschijnen er 16 teams aan de start. De deelname van de eerste Engelse teams zijn inmiddels bevestigd. Het doel is om zoveel mogelijk nationaliteiten naar de Bataviahaven te halen in september.Begin dit jaar won het Batavia Sailing Team al de Carmela Cup, het Open Brits Kampioenschap 2K team racing. Komend jaar zijn er 2K teamzeilwedstrijden in Ierland, Engeland, Polen, Italië en Nederland. Batavia Sailing Center, gastlocatie van de Batavia Regatta, is er trots op dat de spin-off van de vorige editie internationaal zo groot is en dat de tweede editie direct benoemd is tot een EK. Op dit moment loopt ook het bid voor het WK volgend jaar bij de ISAF (International Sailing Federation). Dit evenement wordt dan nog uitgebreid  met het jeugd WK team racing en het WK team racing in zwaardboten (open categorie).

Het aantrekken van deze internationaal erkende wedstrijden heeft nog een andere reden. Er wordt namelijk hard gewerkt om vanaf 2013 ook het hoogste niveau in het Match Racen (een-tegen-een) naar de Bataviahaven te halen, namelijk een editie van de World Match Racing Tour. De combinatie met de teamzeilevenementen maakt de Bataviahaven daarmee tot het centrum van Match en Team Racing in Nederland.

Meer informatie over de regatta of zelf leren teamzeilen? Kijk op www.bataviasailingcenter.nl
foto: www.lelystad.nieuws.nl

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 6 maart 2012
Sluiten