Nieuws

Eerste ambulanceboot in Nederland

De burgemeester van Sneek, Arno Brok, heeft afgelopen donderdag de eerste ambulanceboot in Nederland op de Hiswa gedoopt. Met de boot bereiken de hulpdiensten watersporters in nood sneller dan via de huidige methoden.

13:24

Behalve in Friesland wordt de nieuwe reddingsdienst ook ingezet tijdens evenementen als de Sneekweek en het Skûtsjesilen. Er wordt nauw samengewerkt met de brandweer en de reddingbrigade. De thuisbasis van de ambulamceboot is bij de initiatiefnemer, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord.

Gewone ambulance
Ambulancemedewerkers uit dit ziekenhuis bemannen de boot, die een vermogen heeft van 150 pk. Alle bemanningsleden zijn in het bezit van een vaarbewijs. De ambulanceboot functioneert net als een reguliere ambulance en is voorzien van alle alle benodigde medische voorzieningen, zoals een defibrillator, hartbewakingsapparatuur, medicatie en zuurstofmaskers.

Ook kan het ambulancepersoneel vanaf de boot via communicatiesystemen contact opnemen met het ziekenhuis om bijvoorbeeld hartfilmpjes laten maken. Het idee van een ambulanceboot komt uit Venetië. Daar wordt al jarenlang gebruik gemaakt van hulpdiensten via het water.

Lagere drempel
De ambulance richt zich ook op chronische patiënten die op vakantie zijn in Friesland. Algemeen direceur van het ziekenhuis in Sneek, Wouter van der Kam, denkt dat ouderen het hierdoor meer aandurven om het water op te gaan: "Ouderen durven soms het water niet op omdat ze bijvoorbeeld suikerziekte of iets met het hart hebben." In mei gaat de boot op het water aan het te werk.

Tekst: José de Jong
Foto: Volvo Cars

Last modified: 10 maart 2008
Sluiten