Actueel, Nieuws

Eerdes koude kusten

11:18

Eerde BeulakkerEerde Beulakker was iemand die in zijn zeilende leven vooral koude kusten aandeed. Zijn boot, de zee, zijn vrouw en de kou waren zijn trouwste metgezellen. Hoe kan het ook anders bij iemand die als kind Erik de Noorman werd genoemd?

Erik de Noorman

Lang en blond. De jonge Eerde Beulakker zag er volgens zijn omgeving uit als een Viking. ‘Erik de Noorman’, noemde men hem weleens. “Dus veel keus heb ik niet”, zou hij later over zijn leven als zeiler schertsen. Maar de liefde voor de zee en de koude kusten kreeg hij toch vooral van zijn vader. Die hield ervan om verhalen over reizen en verre oorden te vertellen en bracht Eerde ook de liefde voor reisboeken bij. “De zee was een onderwerp waarop mijn vader en zijn drie zoons elkaar vonden”, schrijft Eerde later. Vooral Willem Barentsz en Nova Zembla spraken tot de verbeelding van de jonge Eerde, die het bij verhalen over eilanden in de buurt van de evenaar maar plakkerig warm kreeg.

Veel meer positiefs kreeg Eerde niet mee van zijn vader. Eerde was een oorlogskind, in dubbele betekenis: geboren in 1944 in een conflictueus gezin. Vader Beulakker was een dominante driftkop. Als hij thuis kwam, was het vaak direct onrustig in huis. Hedwig van den Brink, die in 1990 met Eerde is getrouwd, vertelt hoe de jonge Eerde daarmee omging: “Eerde heeft toen geleerd om te vermijden, uit zelfbescherming. Hij kon ergens in een stil hoekje zitten lezen. Maar hij was ook veel buiten in de buurt, verhalen aan het vertellen of aan het sporten. Daarin heeft hij zijn geluk gevonden. Dat is in lijn met wat Eerde daar later zelf over zou zeggen: “Ik leerde te ontsnappen via dagdromen.”

Op zijn zeventiende verlaat Eerde zijn ouderlijk huis. Toch toont Beulakker zich later in zijn boek Noord van de Zee ook ontroerd door zijn vader. Die had altijd matroos willen worden, de zeven zeeën over. “Mijn vader moest mij hier eens zien staan”, schrijft Eerde wanneer hij over eenbevroren Noordelijke IJszee wandelt, “ergens tussen Groenland en Jan Mayen. Bij de ijsrand hield ik stil. En keek naar het niets over zee. Richting het Arctische eiland met die stevige naam. Jan Mayen. Op mij zou hij jaloers zijn, naar de buitenwacht apetrots.”

Lees het hele verhaal over Eerde Beulakker in Zeilen nummer 12, die vanaf vandaag in de winkel ligt en ook online is te bestellen.

 

Tekst: Michiel van Straten

Video: Omrop Fryslân

Last modified: 20 november 2014
Sluiten