Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Een vleugelzeil voor iedereen

12:32

2191-1-1000De Israelische straaljagerpiloot Ilan Golen zeilde jarenlang met zijn gezin op een Elan 37 in het Middellandse Zeegebied. Gewend geraakt aan functionaliteit van de vliegtuigvleugel ergerde hij zich steeds meer aan de inefficiëntie van zijn conventionele jachtentuigage. Hij stopte met zeilen, parkeerde zijn tuigage op de kant en begon aan het ontwerp van een hanteerbare en betaalbare toepassing van een vleugelprofiel voor op jachten.

Omer Wing Sail
Tien jaar na dato en vier configuraties verder sta ik naast hem in La Grand Motte, Zuid-Frankrijk. De Omer Wing Sail op zijn Elan is een feit. Zo meteen stappen we aan boord voor de eerste testvaart met de pers van zeilbladen uit heel Europa. Wat de Omer Wing Sail zo bijzonder maakt is de hanteerbaarheid en het totale kostenplaatje in vergelijking met zowel conventionele tuigages, alswel de race-uitvoering van vleugelzeilen. ‘Over tien tot twintig jaar zal dit de meest geziene tuigage op nieuwe jachten zijn’, aldus Ilan

Meer met minder
De mast van de Omer Wing Sail is drie meter hoger dan de conventionele mast van de Elan, maar draagt 85% van het originele zeiloppervlak. “Om hetzelfde zeiloppervlak aan te houden met zo’n efficiënt tuig is gekkenwerk”. De in lagers vrij draaiende onverstaagde mast heeft drie vallen om de delen van het vleugelzeil te hijsen. Eén deel voor de mast en twee delen achter de mast. Gehesen vormen ze samen vormen de perfecte vleugel waaronder de boot zijn koers bepaald.

In  perfecte vorm en balans
Volgens de makers kan de Elan door de perfecte aansnijhoek van het profiel met het Omer Wing Sail twintig graden aan de wind varen en door de verhouding van 25% voor en 75% zeiloppervlak achter de mast is de grootschoot slechts één keer vertraagd. De fok en het grootzeil inéén zijn dus verworden tot één 69 m² vleugel die slechts één keer vertraagd hoeft te worden op de schoot. Om het asymmetrische profiel in de vleugel te krijgen wordt gebruikt gemaakt van een hydraulische arm bij de mast. Binnen vijf seconden drukt de arm het profiel van een hoek van twintig graden over de ene boeg naar twintig graden over de andere boeg. De vrij draaiende mast verzorgt de ideale aansnijdingshoek.

Bent U ook benieuwd naar de prestaties van dit zeil? In het Augustus nummer van Zeilen leest u het volledige verslag van deze zeiltest.

Last modified: 20 juni 2013
Sluiten