Nieuws

Dyslectische broers vast in Spaarndam

12:54

De Dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) Claassen zijn vrijdagmorgen onder grote belangstelling vanuit hun woonplaats Vijfhuizen vertrokken voor een zeilreis langs onder meer Engeland, België en Spanje.

Donderdag wees de rechtbank in Haarlem het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming af om het tweetal onder toezicht te plaatsen. Enrique en Hugo gaan al een jaar niet naar school, omdat volgens hun ouders geen school de jongens vanwege hun leesblindheid onderwijs kan bieden. Een school voor dyslectische kinderen zou niet in staat zijn hen op te vangen. Gewone scholen weigeren hen vanwege hun dyslexie.  In Nederland zitten om dezelfde reden zo’n 16.000 kinderen thuis. Met hun zeiltocht willen Enrique en Hugo internationale aandacht vragen voor deze problematiek.

Onderweg zullen zij onderwijs volgen door middel van lespakketten van de Wereldschool, wat binnen de Nederlandse landsgrenzen niet kan. In tegenstelling tot Laura Dekker die in haar eentje de wereld rond zeilde, zullen Enrique en Hugo in hun kielzog door hun vader worden gevolgd. Die vaart in een eigen boot achter zijn hoogbegaafde zoons aan.

De vader en zijn zeilende jongens kwamen vrijdag niet verder dan Spaarndam, waar een defecte brug doorvaren onmogelijk maakte. Zaterdag hoopt het drietal hun reis te vervolgen.

In december staat een nieuwe zitting gepland waarin de ondertoezichtstelling nogmaals wordt beoordeeld, mocht de Raad voor de Kinderbescherming daarom vragen.

Last modified: 9 maart 2021
Sluiten