Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Dutch 18ft Skiff Grand Prix krijgt vervolg

15:30

Dutch Skiff 18 ft Grand Prix

Dutch Skiff 18 ft Grand PrixAfgelopen weekend werd de eerste ‘Dutch 18ft. Skiff Grand Prix’ gevaren op de Grevelingen bij Bruinisse. Negen teams uit onder andere Duitsland, Engeland en Nederland voeren op zaterdag eerst een oefenwedstrijd. Vanaf zondag werd de officiële ‘grand prix’ serie gezeild. Winnaar is geworden Hyde Sails uit Engeland, gevolgd door Eurolink en Kaltenberger Ritter uit Duitsland op een gedeelde tweede plek.Dutch Skiff 18 ft Grand PrixAfgelopen weekend werd de eerste ‘Dutch 18ft. Skiff Grand Prix’ gevaren op de Grevelingen bij Bruinisse. Negen teams uit onder andere Duitsland, Engeland en Nederland voeren op zaterdag eerst een oefenwedstrijd. Vanaf zondag werd de officiële ‘grand prix’ serie gezeild. Winnaar is geworden Hyde Sails uit Engeland, gevolgd door Eurolink en Kaltenberger Ritter uit Duitsland op een gedeelde tweede plek.

Uitdaging voor zeilers
De 18ft skiff is de snelste monohull ter wereld. Tijdens wedstrijden worden snelheden gehaald van rond de 50 kilometer per uur. De boot wordt door een driekoppige bemanning gevaren en staat bekend als een zeer intensieve en moeilijk te zeilen boot. Het gigantische tuig in combinatie met een instabiele romp zorgt voor een enorme uitdaging voor de zeilers, maar dat maakt het nu ook juist zo spectaculair. De acceleratie is enorm, maar een klein foutje resulteert meteen in een enorme terugval in snelheid of een algehele stop bij een ‘crash’. Positieverschuivingen waren dan ook constant gaande.

Spannende confrontaties
Tijdens de Grand Prix werd er gevaren op een traditionele up-down baan met beneden een gate. Op de voordewindse rakken moesten alle bemanningen verplicht weer door de start/finishlijn zeilen, zodat het veld mooi gecomprimeerd werd. Dit zorgde voor spannende confrontaties tussen de teams en leverde natuurlijk spectaculaire beelden.

Zeilen van de toekomst
“In Nederland is de 18ft skiff nog geen grote klasse, en dat is jammer. Er zijn nu drie Nederlandse teams die in deze internationale klasse zeilen. Juist daarom is belangrijk om dit soort evenementen naar Nederland te halen. Het skiff-zeilen is het zeilen van de toekomst. Het is daarbij geweldig dat we zo’n enorme ondersteuning hebben gekregen van de Jachthaven Bruinisse en Schindler Liften, die het evenement sterk ondersteund hebben”, zegt Daan Lammers van het Nederlandse Team Pandion. “Het is een manier van zeilen die ook leuk is voor niet-zeilers. Spectaculair, snel en zonder moeilijke handicapregels.” Leuk detail was dan ook dat bezoekers naar het startschip gebracht konden worden om daar de wedstrijden van dichtbij mee te maken.

Adrenaline
In heel Europa groeit de klasse enorm. Met name in Australië is de 18ft. Skiff een grote klasse, maar het zeilen met zoveel adrenaline spreekt dus ook hier aan. Na zeer positieve reacties van alle zeilers zal de ‘Dutch 18ft. Skiff Grand Prix’ volgend jaar weer in Bruinisse gehouden worden.

Uitslagen en meer gegevens staan op 18footer.nl en op of op www.facebook.com/18ftskiff.

Last modified: 6 juli 2012
Sluiten