Actueel, Nieuws

Duitser pakt line honours AZAB

17:54

AZAB tracker

 

Update 12 juni 10.16: Nico Budel is vroeg in de ochtend van 12 juni aangekomen. Op de website staat hij als derde op line honours, maar de tracker laat zien dat hij als tweede aankwam, voor de Britse Peter en Stephen Card (Cariberia). Henrik Masekowitz, die als eerste aankwam, heeft het record uit 1987 ruimschoots gebroken, door in 5 dagen, 3 uur en 36 minuten naar San Miguel te zeilen. Het oude record (5 dagen, 23 uur en 11 minuten), stond op naam van R. Nickerson en M. Fitzgerald die zeilden op Panic 60 Cherry Valley Super Duck.

De Duitser Henrik Masekowitz (Croix du Sud) is als eerste over de finishlijn gezeild in de eerste etappe van de Azores and Back Yacht Race (AZAB). Nico Budel (Sec. Hayai) komt naar verwachting laat op de donderdagavond binnen.

Eenzame hoogte

Masekowitz zeilde al vanaf een paar uur na de start aan kop. Hij leidde het 66 deelnemers sterke veld de gehele race naar San Miguel. Van alle deelnemers zijn er tot nog toe zeven uitgevallen door schade aan de boot. Onder de uitvallers zijn ook Pieter Parie en Madelon Kuiper  (Crazy D) en tweevoudig AZAB-winnaar JanKees Lampe (La Promesse), die uitweken naar respectievelijk Brest en Spanje.

Koplopers

De Class 40’s gaan zoals verwacht aan kop met op zo’n 100 mijl daarachter de gemodificeerde Beneteau Figaro2 (Rare) van Ian Hoddle en JPK 1010 (Just Plain Krazy) van Ian Knight, gevolgd door een aantal grotere jachten. In de voorhoede varen ook Greyhound van Gerard Schalkwijk en Denebola van de Belg Alain Poncelet, op de voet gevolgd door onder andere Vijaya van Huib Swets en Jager van Dick Koopmans. Die laatste zet met zijn relatief kleine boot van 35 voet een knappe prestatie neer.

Andere Nederlanders in het veld:
Wytse Bouma en Hans Fleurbaaij – Sun Fast 37 Happy (22e op line honours)
Bertram van Linge – J/109 Yenda (40e op line honours)
Kijk op www.azab.co.uk voor meer informatie of kijk op de tracker.

AZAB

De Azores and Back Yacht Race is een wedstrijd voor solozeilers en twohanded bemanningen van Falmouth in Groot-Brittannië naar Ponta Delgada op San Miguel, een van de Azoren. De wedstrijd wordt eens in de vier jaar gevaren en wordt gezeild met jachten van tussen de negen en 18,5 meter lengte. De deelnemers vertrokken op 6 juni uit Falmouth voor de eerste etappe. Etappe 2, de weg terug, start op 23 juni.

Last modified: 13 juni 2015
Sluiten