Actueel, Nieuws

Duitse zeiler overleden op Haringvliet

13:42

Haringvliet

Haringvliet bij TiengemetenEen 62-jarige Duitse zeiler is op dinsdag 4 augustus overleden in het ziekenhuis nadat hij eerder die dag bewusteloos te water was geraakt. De man zeilde op het Haringvliet met twee vrienden toen hij na een klap van de giek te water raakte. Reanimatie van toegesnelde hulpverleners mocht helaas niet meer baten. Een van de andere zeilers is met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

Melding

Dinsdag aan het eind van de middag kwam een melding binnen van een drenkeling op het Haringvliet. De KNRM was reeds voor een ander geval naar de boot geroepen en kon met Neeltje Struijs vrijwel in één ruk door naar de oostzijde van het eiland Tiengemeten. Ondertussen werd duidelijk dat het om twee drenkelingen ging, waarvan er één buiten bewustzijn zou verkeren.

Drie zeilers

De reddingsboot Jan Blanken van de reddingsbrigade uit Hellevoetsluis was reeds ter plaatse en nam de bewusteloze man aan boord. De twee andere opvarenden van het 35-voets kajuitjacht hadden gepoogd om de bewusteloze man te redden, maar waren daarin niet geslaagd. Eén van hen wist uit eigen kracht weer aan boord te komen bij het zeiljacht, maar de andere had te veel energie verloren om aan boord te klimmen.

De tweede drenkeling werd aan boord genomen van Neeltje Struijs, terwijl twee bemanningsleden van de inmiddels eveneens gearriveerde reddingboot KBW 1910 uit Dordrecht overstapten om op het zeiljacht te assisteren. Op Jan Blanken werd begonnen met reanimatie, wat in de jachthaven van Zuid-Bijerland werd overgenomen door inmiddels gearriveerd ambulancepersoneel. Later op de avond is de man in het ziekenhuis overleden.

Omstandigheden

Op het moment van redding was de watertemperatuur op het Haringvliet 17 graden en stond er 5 Beaufort wind uit het Zuidwedsten.

Anders dan gebruikelijk benoemd de KNRM in haar reddingsrapport van het voorval expliciet de noodzaak om een reddingsvest te dragen. “Dit kan bij overboord slaan en zeker bij buiten bewustzijn raken levensreddend zijn.”

Tags: Last modified: 9 augustus 2015
Sluiten