Nieuws

Doublehanded strijden op de Grevelingen

11:33

De 40 mijl van Bru start zaterdag 10 juni voor de 10e keer. 146 teams hebben zich ingeschreven en verschijnen aan de start op het grootste zoutwatermeer van West-Europa: de Grevelingen.

De teller staat nu op 25 boten in de ORC, 60 in de toerklasse en nog eens 47 in de toerklasse die een spinnaker of gennaker hijsen. 8 teams zeilen shorthanded. In de eenheidsklasse First 31.7 staan nu 2 boten ingeschreven, net als in de Trimaran-klasse en in de J/80-klasse.

Minder handen, evenveel lijnen
De Bru is een doublehanded wedstrijd; strijdend over de Grevelingen met twee man aan boord of alleen. Dat vraagt een andere timing, tactiek en boathandling. Je hebt immers minder handen aan boord, maar wel evenveel lijnen als op een boot met volledige bemanning. Een voordeel is dat je geen gedoe hebt om een heel team bij elkaar te zoeken en te trainen. De dynamiek aan boord is totaal anders, omdat je alles met twee man doet. Sommige zeilers vinden het te uitdagend zeilen of vinden het ongezellig. Anderen zweren erbij, juist vanwege de uitdaging en de rust aan boord.

Jubileumeditie
Wat vaststaat is dat deze Bru extra feestelijk is. De organisatie pakt uit om de jubileumeditie te vieren. Elke deelnemer ontvangt een presentje en de aankleding en de prijsuitreiking krijgen speciale aandacht. En het team dat als tiende eindigt, krijgt een bijzondere prijs. Dat geldt in elke klasse.

Nog meer te winnen
Dus tiende worden of zo snel en slim mogelijk de 40 mijl zeilen geeft kans op prijzen. Daarnaast maken de zeilers kans op de aanmoedigingsprijs, de man-vrouwbokaal en de jongerenprijs. De jongerenprijs gaat naar de zeiler onder de 25 jaar die overall het beste resultaat heeft behaald.

Nog inschrijven?
Inschrijven kan nog tot en met het Pinksterweekend. Naar schatting verschijnen 175 jachten aan de start net als voorgaande jaren. Je moet wel vroeg op om mee te varen; het palaver is om 6.45 uur in Jachthaven Bruinisse, van waaruit de wedstrijden worden gevaren. Maar na de 40 mijl staat steigerbier klaar en is er voldoende tijd voor het buffet, live muziek en gezelligheid.

Foto Dick van der Veer

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten