Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Dorian heeft zin in WK surfen

11:06

 

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe start aanstaande zaterdag 2 maart zijn belangrijkste sportieve uitdaging van 2013, het wereldkampioenschap windsurfen in de olympische RS:X klasse. De surfer neemt het in het idyllische strandoord Buzios, dat op drie uur rijden ten noorden van Rio de Janeiro ligt, op tegen meer dan 60 windsurfers.

De organisatie van het WK heeft in overleg met de coaches en deelnemers gekozen voor de traditionele opzet. Dit in tegenstelling tot het experiment tijdens de ISAF wereldbekerwedstrijd in Miami eind januari. Dit betekent dat er in Buzios negen fleetraces op het progamma staan, gevolgd door een afsluitende medalrace op woensdag 6 maart. In die medalrace nemen de surfers hun punten uit de eerdere races mee.

Voor de windsurfers komt dit wereldkampioenschap vroeg in de nieuwe olympische cyclus van vier jaar. Het is de derde titelstrijd in amper 15 maanden tijd.

Voor Dorian van Rijsselberge is het streven om de titel terug te pakken. In december 2011 werd de Texelaar gekroond tot de beste van de wereld in Perth. Maar al in het voorjaar van 2012 moest hij zijn status van wereldkampioen afstaan toen hij vierde werd tijdens de WK RS:X in Cadiz.
Dorian heeft er zin in. “We zijn hier vanaf 7 februari om ons voor te bereiden. Dit is ons belangrijkste evenement in 2013. In de komende vier jaar ligt de focus telkens op het jaarlijkse wereldkampioenschap en op zo veel mogelijk ervaring opdoen op het olympische wedstrijdwater in Rio de Janeiro. Dat doen we met onze eigen trainingsgroep met de Engelsman Elliot Carney, de Italiaan Marco Baglione en de Canadees Zach Plavsic. Uiteraard onder leiding van mijn coach Aaron McIntosh.”

“Ik ben een van de kanshebbers op de titel, maar het zal niet eenvoudig worden. In Miami heb ik een hele goede serie neergezet. Daar was ik heel blij mee. Dat gaf vertrouwen. Ik voel me ook hier scherp. Ik had niet gedacht al zo ver te zijn. Maar er wordt vanaf morgen ongebruikelijk weer voorspeld. Totaal anders dan waarin we de afgelopen weken hebben getraind. Dus niets is zeker.”

 

Foto Walter Cooper

 

Last modified: 27 februari 2013
Sluiten