Nieuws

Dit is de ideale instapboot voor jonge zeilers

Een levendige jeugdklasse

12:12

De Flits is een ideale instapboot voor jonge zeilers. De liefde voor de klasse krijgen ze vaak mee van hun ouders. De kinderen zeilen fanatiek wedstrijden, maar de gezelligheid op de wal is minstens zo belangrijk.

“De Flits is een superfijne en gezellige boot, omdat het een tweepersoonsboot is. Op het water is het altijd gezellig, maar ook op de kant met de andere kinderen,” vertelt de 12-jarige Janna Willemijn Koek. Ze zeilt al acht jaar in de Flitsklasse. “We gaan vaak voetballen of ’s avonds gezellig met z’n allen op een moederschip zitten. Er zijn soms ook leuke activiteiten, zoals een playbackshow of project X.”

Leren wedstrijdzeilen

Janna Willemijn en fokkenist Jildou van Grinsven, eveneens twaalf jaar, werden bij de laatste wedstrijden van 2021 op het Sneekermeer derde. Dat was in de B-klasse. Dit jaar is het tijd voor de jonge zeilers om het in de A-klasse te proberen.
Flitszeilers beginnen vaak al op zeer jonge leeftijd. Ze varen eerst een aantal jaar als fokkenist mee met een oudere stuurman. Zo maakte Janna Willemijn al op haar vijfde haar zeildebuut. De kleintjes leren het zeilen van een ouder kind en als ze er klaar voor zijn, gaan ze zelf sturen. Wie nog ervaring moet opdoen met het sturen, kan beginnen in de Flits C. Deze groep is meestal vrij klein, want al snel schuiven de teams door naar de B-klasse. Hier worden echte stappen gemaakt in het leren wedstrijdzeilen. In de Flits A vinden we de wat oudere kinderen die het zeilen zeer serieus nemen.

Fok bak is nat pak

Ook de heel jonge fokkenisten hebben een verantwoordelijke taak aan boord. Het belangrijkste is het op tijd losgooien van de fokkenschoot bij het overstag gaan als het wat harder waait. In de Flits geldt de beruchte regel: ‘Fok bak is nat pak.’ Blijft de fok bak staan, dan duwt het voorzeil de boot makkelijk om. Al heeft de Flits loosgaten, zelflozers en grote luchtzakken, omslaan betekent toch meestal einde wedstrijd. Janna Willemijn: “Met harde wind sla je weleens om. Ik ben ongeveer tien keer omgeslagen in de acht jaar dat ik zeil.
Een Flits kun je best makkelijk weer recht krijgen door op het zwaard te gaan staan.”

Zeilen 06/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom wordt de boot een koopje genoemd? En hoezo staan ze te boek als familieboten? Voor welke wateren in het bootje ontworpen? En wat bewijst dat het ontwerp goed is van deze levendige klasse? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juni verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Eize Hoekstra
Tekst: Klaas Wiersma

Last modified: 9 juni 2022
Sluiten