Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Deze zomer weer stewards bij de sluizen

11:19

Rijkswaterstaat zet vanaf begin juli weer stewards in op een aantal drukke sluizen. De stewards assisteren recreatieschippers bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. De stewards dragen op deze manier bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer.

Helpende hand

Maasbracht, steward

De drukte op de vaarwegen neemt ieder jaar met mooi weer toe. Vooral bij sluizen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte en dit is niet voor iedereen even makkelijk. Schippers moeten goed opletten, rekening houden met andere schepen en met de sluismeester communiceren. De stewards bieden op dat moment een extra helpende hand om vervelende situaties te voorkomen.

Taken van de stewards

De stewards werken onder supervisie van de sluismeester. Concreet ondersteunen zij de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

  • instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;
  • het aannemen en losgooien van lijnen;
  • het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

Inzet

Er worden dit jaar zo’n 40 tot 45 stewards ingezet op tien Rijkswaterstaatsluizen. Dit zijn sluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten. Stewards zijn actief tussen 5 juli en 31 augustus. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

overzichtskaart stewards op de sluizen, zomer 2014

 

Foto: Werry Crone, Vleuten

Last modified: 2 juli 2014
Sluiten