Actueel, Nieuws

Delta Lloyd Kernploeg op weg naar Rio 2016

14:58

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg staan aan de vooravond van het pre-olympische jaar op weg naar Rio 2016. De overwegend goede resultaten van 2014 zijn geëvalueerd en het laatste traject van olympische kwalificatie gaat in. Op dit moment is Marit Bouwmeester al zeker van deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro. De technische staf van de Delta Lloyd Kernploeg zal de exacte samenstelling van de ploeg, die mee gaat doen aan de Olympische Spelen, voor het olympisch testevenement in Rio de Janeiro in augustus 2015 bekend maken.

Mandy Mulder and Coen de Koning, Nacra 17.10 OLYMPISCHE MEDAILLES & 380 ZEILERS

De Olympische Spelen kennen tien zeilmedailles. Het IOC laat een maximum toe van 380 zeilers (274 teams). Per klasse mag een beperkt aantal landen deelnemen. Ieder geplaatst land mag slechts één deelnemer of team per klasse afvaardigen. De zeilers en windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg dingen mee naar de prijzen in acht van de tien olympische klassen.

KEUZES MAKEN MET OMVANGRIJKE PLOEG

Hoofdcoach Ian Ainslie over 2015: “We hebben een omvangrijke ploeg waarmee we nog steeds in acht van de tien olympische klassen mee willen doen voor de prijzen op de Spelen van Rio. Maar onze middelen zijn niet ongelimiteerd dus we moeten ook keuzes maken. Topsportkeuzes op basis van prestaties. Voor zes van de acht programma’s hebben we de weg naar Rio uitgestippeld en gefinancierd.”

“Voor een tweetal programma’s, in de Finn- en Nacra-klasse, is (en wordt) hard gewerkt om prestaties en faciliteiten op niveau te krijgen”, vervolgt Ainslie. “Samen met Pieter-Jan Postma werken we aan een nieuwe structuur voor de begeleiding van Postma. In grote lijnen komt dat neer op meer eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke invulling richting succes.”

“Voor de zeilers in de Nacra komt er in april een nieuw evaluatiemoment na afloop van de nationale selectie-evenementen in Palma en Hyères. Voor alle duidelijkheid: alle programma’s worden na hun belangrijkste performance-events in 2015 geëvalueerd of ze nog op koers liggen voor een medaille tijdens Rio 2016.”

DELTA LLOYD KERNPLOEG

In de Delta Lloyd Kernploeg zitten nu zeventien olympische topzeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. De Oranje zeilploeg doet mee in acht van de tien olympische klassen.

Laser Radial

Bouwmeester en Heiner ambassadeur Team Heiners Wintertijd ChallengeMarit Bouwmeester heeft voldaan aan alle eisen voor deelname aan Rio 2016. Bouwmeester heeft de beste resultaten in de nationale selectie, gemeten over het Rio Testevent 2014 en het WK 2014. Met de wereldtitel in 2014 voldeed de Friese zeilster ook nog eens aan de eis van NOC*NSF en plaatste de Laser-zeilster ook het land. Kortom, alles afgehandeld. Marit Bouwmeester wordt begeleid door coach Jaap Zielhuis.

Laser Standaard

Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg maken beiden nog kans op het exclusieve ticket naar Rio 2016. Van Schaardenburg staat er goed voor in de nationale selectie met zijn tweede plaats tijdens het olympische testevenement in 2014. Heiner heeft de onderlinge selectie wel kunnen verlengen door Van Schaardenburg te verslaan tijdens de wereldkampioenschappen van 2014. Heiner werd wereldkampioen.

Indien Van Schaardenburg tijdens de Sofia Cup in 2015 Heiner achter zich houdt en ook nog bij de eerste zes landen eindigt, is Heiner verslagen. Maar indien Heiner beter eindigt dan Van Schaardenburg gaat de selectie over in systeem drie. Dan wordt er gekeken naar het beste opgetelde resultaat van het EK en WK 2015 om te bepalen wie de selectie wint. Zolang als de selectieperiode voortduurt zullen twee coaches actief zijn. Van Schaardenburg wordt begeleid door coach Dan Slater en Nicholas Heiner door Steven le Fèvre.

Van Rijsselberghe RS:X Mannen

Bij windsurfers is de nationale selectie gewonnen door Dorian van Rijsselberge. De Texelaar bleek, gemeten over het Rio Testevent 2014 en het WK 2014, de meerdere van zijn jongere teamgenoot en trainingspartner Kiran Badloe. Van Rijsselberge zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015. De twee windsurfers worden begeleid door coach Aaron McIntosh.

RS:X Vrouwen

Lilian de GeusLilian de Geus moet in systeem twee van de nationale selectie nog laten zien dat ze de beste Nederlandse windsurfer is in de Olympische RS:X-klasse. De Geus pakte de zilveren medaille tijdens het Rio Testevent 2014 en een tiende plaats tijdens het WK 2014. Indien de surfster uit Almere, die in Den Haag woont en traint, bij de top zes landen eindigt tijdens het Copa de Brasil toernooi in december 2014, wint ze de nationale selectie. Indien dit niet lukt dan komt De Geus in systeem drie terecht. Ze heeft op dit moment geen directe Nederlandse concurrente die in de top van de wereld meedraait.

De Geus zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015. De Geus wordt op weg naar Rio begeleid door coach Jacco Koops.

Kyranakou & Van der Veen470-vrouwen

In de 470-klasse bij de vrouwen trainen twee, in kwaliteit zeer vergelijkbare teams, met elkaar op weg naar Rio 2016. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen vormen samen een team en Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens vormen een koppel.

Beide teams eindigden in de top van het WK in 2014. In de nationale selectie komen de twee teams direct in systeem drie terecht. Daardoor kunnen ze zo lang mogelijk samen trainen en elkaar beter maken. In systeem drie is de winnaar het team met de beste opgetelde resultaten van de Princes Sofia Cup in Spanje eind maart 2015 en de ISAF Wereldbeker wedstrijd in Hyères eind april 2015.

De winnaar zal zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015. De twee teams worden begeleid door de Griekse coach Ilias Mylonas.

49erFX

Bekkering/DuetzIn de nieuwe skiff-klasse voor vrouwen zit nog één team in de Delta Lloyd Kernploeg: Annemiek Bekkering en Annette Duetz. Dit duo eindigde op een vierde plaats op het WK 2014 en het duo pakte een bronzen medaille tijdens het Rio Testevent 2014.

Bekkering en Duetz nemen het in de nationale selectie op tegen het team van Nina Keijzer en Claire Blom, die vanaf december 2014 op eigen kracht, buiten de Kernploeg, met enige steun van het Watersportverbond, meedoen aan de selecties.

Bekkering en Duetz voldeden met die derde plaats in Rio en de vierde plaats in Santander net niet aan de eisen van de nationale selectie, systeem één. De eis was niet meer dan zes punten gemeten over beide evenementen. Om die reden gaan de twee teams door in systeem drie. Dat wil zeggen dat het team met het beste opgetelde resultaat van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami (januari 2015) en Sofia Cup in Palma de Mallorca (maart 2015) de nationale selectie wint.

De winnaar zal zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015.

Bekkering en Duetz worden begeleid door de Engelse Kernploegcoach Rick Peacock. Keijzer en Blom werken met hun Portugese privécoach Francisco Andrade.

Mandy Mulder en Coen de KoningNacra17

De Delta Lloyd Kernploeg kent twee teams in de nieuwe catamaranklasse voor de Olympische Spelen. In deze gemengde klasse vaart Mandy Mulder samen met Coen de Koning en zeilt Renée Groeneveld met Steven Krol. Beide stuurvrouwen hebben al eens meegedaan aan de Olympische Spelen. Mulder in Beijing in 2008 en Groeneveld in Londen in 2012. Mulder won destijds de zilveren olympische medaille in de Yngling-klasse.

Beide teams eindigden niet in de top op het WK in 2014. In de nationale selectie vallen beide teams direct in systeem drie. Dat wil zeggen, de winnaar is het team met de beste opgetelde resultaten van de Princes Sofia Cup in Spanje eind maart 2015 en de ISAF Wereldbeker wedstrijd in Hyeères eind april 2015.

De winnaar zal zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015. De twee teams hebben op het moment geen vaste coach.

Finn

Pieter-Jan Postma op EKFinn-zeiler Pieter-Jan Postma is op weg naar zijn derde Olympische Spelen. Postma pakte twee keer de zilveren medaille op het WK in 2007 en 2011, en in 2013 werd hij derde op het WK. Op de Olympische Spelen van London 2012 greep hij net naast het eremetaal. De zeiler uit Friesland is iemand die op grote toernooien altijd goed presteert en wil in Rio zijn kans grijpen op het goud.

Postma eindigde in 2014 niet in de top zes van het Rio testevent en scoorde niet goed op het WK. In de nationale selectie komt de Friese zeiler daarom in systeem drie terecht. Dat wil zeggen dat Postma de nationale selectie kan winnen door de beste opgetelde resultaten van de Princes Sofia Cup in Spanje eind maart 2015 en de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Hyères eind april 2015.

Postma heeft op dit moment geen directe Nederlandse concurrent heeft die in de wereldtop meedraait.

Postma moet het land nog kwalificeren op het WK 2015 en nog een Olympisch kwalificatieresultaat neer moeten zetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015.

Postma kan niet meer continu gebruik maken van een coach. Jacco Koops zal zich voornamelijk bezig gaan houden met windsurfster Lilian de Geus. Postma krijgt zelf meer regie over zijn eigen campagne wordt daarin op het moment begeleid door hoofdcoach Ian Ainslie.

Last modified: 3 december 2014
Sluiten