Nieuws

Delft Challenge weer in de Tour

Op donderdag 10 juli 2008 pakte Team Delft Challenge de draad weer op in de Tour de France à la Voile. Vorige week liepen de Delftse studenten met hun Mumm 30 op de rotsen, waarna de walploeg overuren maakte om kiel te repareren en de boot weer vaarklaar te krijgen.

10:17

De haast bleek achteraf niet nodig, want het wedstrijdcomité besloot de twee volgende offshore races wegens te harde wind af te blazen. De boot kon terug op de trailer en arriveerde via de weg in Lorient. Na de laatste Atlantische offshore van 180 mijl naar Royan vervolgt de Tour op de Middellandse Zee.

“Het ging redelijk vanmiddag”, zegt stuurman Michiel van der Meulen over de drie gevaren inshores voor de kust van Lorient. De vanUden-TU Delft-VanOord kwam als 24ste, 25ste en 21ste door de finish. “De starts gingen beter. Alleen lieten we tactisch af en toe slagen liggen en maakten we bij de boeirondingen soms fouten in de boothandeling.” Door alle tegenslagen staan de Nederlandse studenten momenteel laatste in het klassement van 27 deelnemers.

Als het aan Van der Meulen ligt, komt daar de komende weken verandering in: “De stemming is positief. Dit is de laatste etappe op de Atlantische Oceaan. We willen nog even vlammen naar Royan om de Fransen te laten zien dat we het wel kunnen. Hopelijk varen we een goede race en kunnen we het gat met de rest wat kleiner maken. Dan kunnen we wellicht op de Middellandse Zee in het klassement stijgen.”

Tour de France à la Voile
De Tour de France à la Voile is een zware competitie van korte baan- en langeafstandsraces. De vloot van professionele, amateur- en studententeams zeilt in de maand juli ruim 900 mijlen. De deelnemers varen vanaf Duinkerken in tien etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finish in Hyères. Drie etappes zijn langer dan 180 mijl. De eerste zes offshores brengen het wedstrijdveld langs de Atlantische kust naar Royan. Daar gaan de boten op transport naar Saint-Cyprien aan de Middellandse Zee voor het tweede deel van de tour. De finish is op 24 juli in Hyeres.

Foto: JM Liot, TFV08

Last modified: 11 juli 2008
Sluiten