Nieuws

Dee Cafari ploetert dapper voort

Henk Huizinga voorspelt in zijn Weekend Weerbericht voor de komende dagen hier in Nederland stabiel winterweer. Maar aan de andere kant van de aardkloot, 1500 mijl ten oosten van Nieuw-Zeeland, ploetert Dee Cafari voort, de ene storm na de andere ontwijkend. De 33-jarige Britse is vastbesloten de eerste vrouw te worden die zonder stops de wereld omzeilt tegen de heersende stromingen en winden in. Vanochtend zag ze even tijd om haar heftige belevenissen van de laatste twaalf uur van zich af te schrijven. "We zeilden steeds dieper de depressie in, die op een dartbord leek."

13:38

Henk Huizinga voorspelt in zijn Weekend Weerbericht voor de komende dagen hier in Nederland stabiel winterweer. Maar aan de andere kant van de aardkloot, 1500 mijl ten oosten van Nieuw-Zeeland, ploetert Dee Cafari voort, de ene storm na de andere ontwijkend. De 33-jarige Britse is vastbesloten de eerste vrouw te worden die zonder stops de wereld omzeilt tegen de heersende stromingen en winden in. Vanochtend zag ze even tijd om haar heftige belevenissen van de laatste twaalf uur van zich af te schrijven. “We zeilden steeds dieper de depressie in, die op een dartbord leek.”


Dee zag kans de storm vast te leggen op film. (Foto: avivachallenge.com)
“Twaalf uur lang 45 knoop wind en vlagen van in de vijftig, huizenhoge blauwgrijze golven met wilde schuimkoppen, opgezwiept door de wind. Bodemloze kuilen, muren van ijskoud zeewater die breken en verzwelgen, alles wat op hun pad komt. Aviva verwerd van een 45 ton stalen voortdenderend jacht met een doel, tot een hopeloos verdwaalde kurk in een eindeloos en woest waterig landschap.”


“De golven gooiden Aviva geregeld op haar kant, zodat de lieren aan stuurboord in het wit schuimende water verdwenen. Elke losse lijn was aan stuurboord van dek gespoeld. De reddingsboei was van zijn plek gevaagd en hing alleen nog aan het zekeringslijntje. Toen ik eenmaal tevreden was met het zeilplan, haastte ik me om deze zaken op te lossen.”


(Foto: avivachallenge.com)
“We zeilden in zuidwestelijke richting in een westelijke wind die sterker werd en in vlagen flink uithaalde. Ik bekeek de print van de weerfax. We zeilden steeds dieper de depressie in, die op een dartbord leek. De luchtdruk daalde behoorlijk snel. Het zou allemaal nog veel erger worden. I moest overstag om me eruit te redden. Al zag ik dat niet zitten met deze zee en wind. Maar na een half uur voorbereiden deden we het toch. De nieuwe koers was niet optimaal en de harde wind zou nog wel even aanhouden, maar het was de enige ontsnappingsmogelijkheid: naar het noorden.”


Lees verder op: http://www.avivachallenge.com

(Foto: avivachallenge.com)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten