Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Debutant Guus Bijlard wint wereldtitel in 2.4mR klasse

09:09

Guus Bijlard

Paralympisch zeiler Guus Bijlard heeft in het Ierse Kinsale de wereldtitel gewonnen in de 2.4mR klasse. Een bijzondere prestatie. Vijf maanden geleden stapte Guus voor het eerst in de eenmansboot. “Ik had niet verwacht dat ik het meteen zo goed zou doen op het wereldkampioenschap.” Het Sonarteam zeilde zich ook in de medailles en won zilver.

WK-debutant Guus Bijlard, die een dwarslaesie opliep tijdens een skiongeval, zeilde een zeer constante serie en schreef het toernooi geheel in stijl op zijn naam. In de laatste race kon hij de zeer ervaren Heiko Kroger (GER) en de sluwe Damien Seguin (FRA) nog net voorblijven om het goud zeker te stellen. Bijlard treedt in de voetsporen van Thierry Schmitter die in de 2.4mR klasse driemaal wereldkampioen werd maar inmiddels is overgestapt op het kitesurfen.

Zilver Sonarteam

Ook het Nederlandse Sonar team met Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen eindigde op het podium en pakte een zilveren medaille in de driemans kielboot.

Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen groeiden in het toernooi. Het trio schoof langzaam maar zeker op van een achtste naar een tweede plek in de ranglijst en wist dat vast te houden.

Topprestatie

Paralympisch hoofdcoach en ‘kampioenenmaker’ Ronald van Vianen: “Met goud en zilver zijn we heel tevreden. Topprestatie van Guus en ook van de Sonar mannen. Maar ook Vera en Jan Rein die dit jaar ingestapt zijn in de Skud en eindigde op een zeer respectabele vijfde plaats. Hier kan je we mee naar huis komen.”

Eindklassement WK IFDS
(Positie, Land, Naam, punten)
2.4mR
1 NED Guus Bijlard, 18
2 GER Heiko Kroger, 19
3 FRA Damien Seguin, 24
4 NED Barend Kol, 35

Sonar
1 FRA Jourden, Flageul, Vimont, 14
2 NED Hessels, Van de Veen, Rossen, 27
3 AUS Harrison, Harris, Boaden, 38

Skud
1 GBR Rickham, Birrell, 6
2 ITA Gualandris, Zanetti, 12
3 CAN McRoberts, Gay, 15
5 NED Vera Voorbach, Jan Rein van Esseveld, 32

Website WK IFDS: www.ifdsworlds2013.com

Last modified: 31 augustus 2013
Sluiten