Nieuws

“De zwaarste etappe ooit”

Bouwe Bekking is met Telefonica Blue winnaar geworden van de vierde etappe in de VOR. De overwinning is niet makkelijk tot stand gekomen.

16:07

"Dit was de zwaarste etappe die ik ooit gezeild heb", was het commentaar van Bouwe Bekking na afloop van de etappe naar Qingdao. 2500 mijl tegen de wind in beuken gingen vooraf aan deze uitspraak. Drie van de gestarte boten haalden de finish niet en de anderen alleen met veel moeite.

 

Delta Lloyd viel als laatste van de drie uit. Zij moesten dinsdag de strijd staken, nadat er een barst in de boegspant was ontdekt. Het grootzeil (zie het filmpje hier) was eerder al gescheurd. Eerder in de etappe was Delta Lloyd al uitgeweken voor noodreparaties. Ook Ericsson 3 en Telefonica Black haalden de finish niet, terwijl Team Russia niet van start ging.

 

Op dit moment is alleen Green Dragon nog onderweg. Ook zij hebben schade geleden en kruipen op halve kracht richting de finish. Daar liggen Puma (als tweede) en Ericsson 4 (als derde) al te wachten. Ericsson 4 blijft leider in het klassement, met 3,5 punt voorsprong op Telefonica Blue.

 

Het beslissende moment in de etappe kwam toen Bekking in een zware storm besloot door te zeilen, toen alle andere teams besloten de luwte op te zoeken. Veel kenners typeerden de actie van Bekking als zeer gevaarlijk. Zelf bestrijdt hij dat: "Ik zou zeggen dat het gewoon goed zeemanschap was. Het was geen moeilijke beslissing. In een storm is het beter om van het land weg te blijven."

 

De volgende etappe staat gepland voor 14 februari. De vloot vertrekt dan in een regelrechte monsteretappe van 12.500 mijl naar Rio de Janeiro. Dat is de langste etappe ooit in een Volvo Ocean Race.

Last modified: 29 januari 2009
Sluiten