Nieuws

De wereld is mooi en groot

In het oktobernummer van Zeilen vroegen we vertrekkers naar hun favoriete, minst favoriete en gemiste bestemmingen. Hier vindt u hun uitgebreide antwoorden.

13:20

Boot: Drammer

Opvarenden: Hans en Emmy in ’t Veld

 

Favoriet:

De Galapagos eilanden, waar we vijf eilanden bezocht hebben, waarvan drie met onze eigen boot. Hoogtepunt was voor ons wel het eiland Isabela waar we als enig jacht lagen, en waar we mooie tochten op het eiland gemaakt hebben in een ongerepte omgeving met dieren die niet bang zijn voor mensen.

Ander favoriete plek voor ons is Frans Polynesië, waar we langer gebleven zijn om ervan te genieten en vele atols en eilanden bezocht hebben. Voor beide gebieden geldt dat de bevolking erg vriendelijk en gastvrij is en de natuur adembenemend mooi is. Het snorkelen en duiken is er mede door de hoge watertemperatuur interessant en aangenaam. 

 

Minst favoriet:

Dit blijkt voor ons de moeilijkste vraag te zijn, van alle plekken waar we geweest zijn hebben we op een of andere manier genoten. Wel hebben we bewust plekken overgeslagen, die we niet veilig genoeg vonden, zoals de kust van Venezuela. Toen we in Trinidad lagen hebben we daar genoeg mensen ontmoet, die teveel meegemaakt hadden op dat gebied. We zijn bij het verlaten van Trinidad eerst weer richting Grenada gevaren en na 80 mijl pas in westelijke richting gegaan om bij Bonaire uit te komen.

 

Gemist:

De San Blas eilanden voor de kust van Panama. De tocht van Aruba naar Panama duurde langer dan we dachten door twee maal sterke stroom tegen en niet al teveel wind. Door tijdgebrek gedwongen in een keer door te varen naar Shelter Bay Marina in Colon om de passage door het Panamakanaal te regelen.

Ook zullen we de passage door het Suezkanaal, de Rode Zee en langs Egypte moeten laten lopen, omdat we dat niet veilig genoeg meer vinden. We hebben geen zin om stukken te varen waar je je niet veilig voelt en die ook erg afgeraden woorden. We zullen nu om Zuid-Afrika gaan om zo dit stuk te ontlopen. 

 

 

Bootnaam: Heidenskip

Opvarenden: Wendy en Robert Prinsen

 

Favoriet:

Vaak wordt Bora Bora het mooiste eiland van de wereld genoemd, maar Frans Polynesië was sowieso mooi. Het water is er zo kristal helder,dat je vanaf je boot  je de  vissen al ziet rondzwemmen.

Al snorkelend zie je prachtige koraalriffen met duizenden kleurrijke vissen, roggen en rifhaaien. De bevolking is erg vriendelijk en gastvrij. Beroemd zijn de aantrekkelijke Frans Polynesische danseresjes die met hun verleidelijke heupbewegingen menig mannenhart  sneller hebben doen slaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mannen van de" Mutiny of the Bounty" dolgraag wilden blijven! Als je aan het einde van de dag vanuit de kuip hier de zon langzaam ziet onder gaan waan je je in het paradijs.

 

De San Blas eilanden, met vele kleine eilandjes voor de kust van Panama wordt bevolkt door de Kuna indianen. Het zijn idyllische eilandjes met witte stranden waar een paar palmbomen op groeien.

We worden enthousiast verwelkomd door Leon, een visserman met een eigengemaakte kano, een uitgeholde boomstam, met een zeiltje van jute balen en plastic. Voor 1 Dollar kopen we zijn vangst van de dag, kreeft, van hem. De volgende dag komt hij met eigen gebakken brood en mola’s ( handgemaakt patchwork) naar onze boot. We worden gastvrij bij hem thuis uitgenodigd en maken kennis met de hele familie, die hier heel primitief en  zonder enige vorm van luxe, maar heel tevreden leeft.

 

Heel uniek zijn de Galapagos eilanden. Iedereen heeft ervan gehoord, maar niets kan het zien met eigen ogen vervangen. We hebben een 5 daagse cruise gemaakt naar de verschillende eilanden.

Ieder eiland heeft zijn eigen flora en fauna. De dieren zijn zo tam dat je ze bijna kunt aanraken.

Je ziet o.a.  prachtige fregatvogels,  boobies, verschillende soorten leguanen, pinguïns, zee en landschildpadden. De zeeleeuwen zijn zeer talrijk en heel vertederend, vooral het zwemmen met nieuwsgierige jonge zeeleeuwen, die spelend om je heen duikelen.

 

Minst favoriet:

Egypte was eer corrupt, vies en vuil. Dieptepunt: in konvooi door het Suezkanaal, met pilots bij ons aan boord., die niet stopten om voortdurend om bakshees te vragen, zelfs nadat ze betaald waren.

 

Van Oman naar Djibouti door de Golf van Aden. Iedere dag life op de radio kapingen door de piraten, waaronder een gelukte kaping 20 Mijl van ons vandaan. We hoorden de kapitein in paniek melden dat de piraten naderden, aan boord klommen, vervolgens geweerschoten waarna een radiostilte volgde en we op de radar de boot richting Somalië zagen varen.

 

 Tocht van Panama naar Galapagos met zwaar weer, regen, stroom en wind tegen.

 

 

Bootnaam: Valentijn

Opvarenden: Daniel, Monica, Baaf, Floris en Katelijne Goedhuis

 

Favoriet:

Onze meest favoriete plek op onze reis is zonder meer de Tobago Cays. Een hele bijzondere plek! Achter een rif liggen we met verder niets voor ons dan open zee. De kleuren zijn onaards mooi en snorkelen heel bijzonder: we zien roggen en zwemmen met schildpadden. Goed, je ligt niet alleen, want vrijwel iedereen komt hier naartoe, maar als je een beetje aan de buitenkant en vooraan het rif gaat liggen heb je daar geen last van. Boatboys komen langs met T-shirts, stokbrood en aanbiedingen voor strand-BBQ’s, maar zijn niet te opdringerig als je er geen behoefte aan hebt. Voor echte rust en vergelijkbare kleurenpracht is ook Barbuda een aanrader.

 

Minst favoriet:

Een misser tijdens onze reis was de westkust van Portugal. Omdat we wat tijd over hadden op onze reis langs deze kust naar het zuiden, hebben we dit kust-hoppend gedaan. De plaatsjes zijn echter nietszeggend. Sao Martinho lijkt erg aardig, met een zeer smalle doorgang en daarachter een sikkelvormige baai met zandstrand. In tegenstelling tot onze verwachting stond er echter in de baai een enorme swell en dat maakte het verblijf zeer onaangenaam. Ook Figueira da Foz en Peniche zijn niet bijzonder. In Peniche konden we nog geen ijsje krijgen! Wel dolfijnen gezien, maar die zie je ook als je van Porto (midden in de bruisende stad aan de kade!) rechtstreeks naar Cascais (leuk) vaart.

 

Gemist:

De eilandjes in de Pacific. De Carieb is toch aardig ontwikkeld met overal wel boatboys die zichzelf als taxi aanbieden en je ligt nergens alleen. Die ongereptheid verwacht ik in de Pacific nog wel tegen te komen. Maar daar hebben we dan ook wel veel meer tijd voor nodig!

 

 

Bootnaam: Blauwe Pinquin

Opvarenden: Ben en Annemiek Rutte

 

Favoriet:

Hoewel van jongs af aan onder de voet gelopen door zo’n beetje alle zeevarende naties ter wereld, heeft niets de Kaap Verden eronder gekregen. Natuurlijk, economisch is het een drama, de mensen hebben geen cent te makken en hele eilanden worden door halfafgebouwde vakantieparken ontsierd. En hoe slechter het gaat hoe meer landen hun handen aftrekken van deze prachtige archipel. Het zijn echter de Kaap Verdianen zelf die onverwoestbaar zijn, ook al wordt hun eilandenrijk aan alle kanten verkracht en vervuild. Ze glimlachen zich overal doorheen, met een geestdrift en levensvreugd die jaloersmakend is. We waren hiervan diep onder de indruk en willen graag vaker terug naar dit door mensenhanden weliswaar zwaar in verval geraakte, maar door levenskracht onverwoestbare paradijs.

 

Minst favoriet:

Hoewel het er barst van de zeemansgeschiedenis en je bij wijze van spreke de dwarsgetuigde linieschepen nog hoort wegvaren, is de stad Plymouth een uitvergrote verzameling van alles wat we aan Engeland betreuren. Het hart is zorgvuldig uit de stad gebombardeerd in de oorlog, en hoewel je dat de Plymouthenaren onmogelijk kan aanrekenen, is het de troosteloze wederopbouw waar de pijn zit. Kent u Winkelcentrum Parkwijk in Haarlem? Ga er eens sfeerproeven, vermenigvuldig dit troosteloze oord met een factor 100 (zowel qua oppervlak als qua desolaatheid) en je krijgt een idee. We hebben in deze wereldstad tevergeefs gezocht naar vers brood en een groenteboer. De parel van Plymouth is het uitgaanskwartier, mooi aan de haven gelegen. Het is een Disneyland van opgeklopte en kunstmatige driften in een fantasieloos gerestaureerd boordkartonnen decor, waar alle authenticiteit door kortzichtige projectontwikkelaars is uitgezogen. In laveloos over straat zwalken kan een zekere poezie schuilen. Echter in Plymouth is deze ver te zoeken. Kotsende vechtende menigtes, schaarsgeklede en schel schreeuwende dellen en met vechthonden bewapende volgetatoeerde hangjeugd pist voor u de brievenbus vol waar u zojuist de verjaarskaart naar uw moeder had ingeworpen. Groeten uit Plymouth

 

Gemist:

Ankertoestemming vragen aan de kapitein van het dorp, vissen ruilen tegen kleurpotloden en in bomen klimmen met de apen. Wekenlang geen geld nodig hebben omdat niemand er wat mee kan. De dikbeboste binnenlanden van Suriname stonden hoog op ons verlanglijstje. Maar als je bijna en maand verwaaid ligt tussen gesoigneerde Duitse bejaarden op de Canarische eilanden, moet je keuzes maken. Onze reis kenmerkt zich door de overweldigende luxe dat wij het ons kunnen permitteren om de meest geweldige droombestemmingen te skippen. En daar zijn de bosnegers nu de dupe van geworden, want we hadden zoveel kleurpotloden aan boord.

 

 

Bootnaam: Tangaroa

Opvarenden: Wierd Zijlstra, Carolien Zijlstra-Dikhoff, Suze, Tamar

 

Favoriet:

Las Roques, Venezuela, prachtig rustig, weinig andere cruisers, puur blauw water, mooi gebied om te scharrelen.

 

Gambia, uniek, Afrika, bijzondere ontmoetingen, andere cultuur, veranderend rivierlandschap, hippo’s.

 

San Blas, Panama; opnieuw een gebied waar je heel lang kunt rondvaren, met weinig andere schepen, bijzonder contact met de Kuna indianen.

 

 

Bootnaam: Brandaan

Opvarenden: Toine, Mira, Eline en Marinthe Straathof

 

Favoriet:

Conception Island is een onbewoond eiland met ongerepte natuur, spierwitte stranden met fijn zand, ongekend helder blauw/groen water met een schitterende onderwater wereld. We hebben er erg mooi kunnen snorkelen en zelfs haaien gezien. We lagen er samen met twee Canadese vertrekkersboten met kinderen en hebben een fantastisch diner bij ons op de boot gehad met als hoofdgerecht de met speervissen gevangen enorme grouper met daarbij een salade van eigen gevangen conches. Dit vergezeld door een schitterende zonsondergang en bijna geen andere boten op de ankerplek. Veel mooier kan wat ons betreft niet!

 

Minst favoriet:

We hadden hoge verwachtingen van de Kaap Verden, maar die zijn niet uitgekomen. Door de Dengue uitbraak konden we alleen Sal en Mindelo aandoen. Op Sal hebben we veel pech gehad op de ankerplekken; er stond vaak veel wind met veel deining. In Palmeira hebben vrienden bijna hun boot verloren omdat midden in de nacht hun ankerketting is gebroken waardoor ze in de branding op de rotsen wakker werden. Gelukkig is het voor henzelf en de boot goed afgelopen maar de schrik heeft nog tijden lang ook bij ons in het lijf gezeten. Sal als eiland was best bijzonder maar als we dan toch een minst favoriete plek moeten noemen is het deze geworden.

 

Gemist:

Wat we ervan gelezen hebben heeft Maine in Amerika een prachtige en ongerepte natuur waar je op eigen kiel de mooiste ankerbaaien kan opzoeken. Met een maand extra zouden we dit gebied zeker bezoeken, nu komen met ons al uitgebreide rondje tijd tekort. Als we de boot terug zouden laten verschepen zouden we dit gebied kunnen aandoen maar ons rondje is niet compleet als we niet op eigen kiel in de thuishaven aankomen.

 

 

Bootnaam; Barbarossa

Opvarenden: Ellen, Jan, Koen en Giel Vlugt

 

Favoriet:

Suriname, Paramaribo, een spetterend eindejaarsfeest wat al dagen aan de gang was, feesten en vuurwerk, voor ons en onze boys geweldig. Dan een tocht over de Suriname rivier met korjalen, wat een prachtig tropisch regenwoud. Relaxed land, relaxte en aardige mensen en ze praten nog Nederlands ook!

 

Ter voorbereiding van carnaval op Trinidad oefenen ieder weekend en op vele doordeweekse avonden panbands in panyards. Met de bemanning van 3 Nederlandse boten zijn we in de hoofdstad, Port of Spain naar een panband yard en later ook naar een panband competitie wezen kijken, veel muziekgeweld, swingend en aanstekelijk. Heel erg aardige mensen in Trinidad ondanks de vele geluiden over geweld, wat er ook daadwerkelijk is. Maar als je uit de ongure buurten blijft merk je hier absoluut niets van.

 

Virgin Gorda, BVI Prachtige witte stranden, helder water in vele kleuren blauw, super snorkelen en de kokosnoten blijven veel aantrekkingskracht uitoefenen op Koen en Giel.

 

Domenica, Prachtige stranden, steile baaien, mooie rivers, mn de Indian River en wat wij het mooiste vinden dat het land nog echt van de bewoners is en nog niet is aangepast op de toeristen.

 

Minst favoriet:

Was voor ons alle vier was Porto Santo. We hebben daar overigens in een eenvoudig strandtentje met de locale mensen een biertje gedronken en dat was wel supergeweldig. Dus om nou te zeggen dat er helemaal niks aan was is overdreven, je moet er toch altijd zelf iets van maken!

 

En eigenlijk is de familie het nog niet eens over de mooiste plaatsen, St. Lucia was ook keigaaf en the Gambia had prachtige natuur met al die vogels en die grote chimpansee die we zagen op Baboon Islanden hele aardige mensen en vooral blije kinderen. Dus dit kiezen maakt het veel te moeilijk en eigenlijk niet helemaal de waarheid, omdat er geen 3 mooiste plaatsen zijn, maar op dit moment al 6!!

 

 

Bootnaam: Kiara

Opvarenden: Jaap en Diana de Leeuw

 

Favoriet:

Sinds ons vertrek uit Nederland, langs de Belgische, Franse, Spaanse

en Portugese kust, hebben wij al veel mooie plekken gezien van Europa.

Ook de eilanden in de Middellandse Zee zijn een prachtig vaargebied.

De keus om een favoriete plek te maken is moeilijk, maar toch.

 

In 2009 hebben wij een aantal weken in Istanbul doorgebracht. Dit is

één van onze favoriete plekken geworden. De eerste avond van ons

verblijf zijn we naar de Galatabrug gegaan om een eerste indruk van de

stad te krijgen. Geweldig als je daar staat en deze 2000 jaar oude

stad met zijn afwisselende geschiedenis in je opneemt. Wij zagen vanaf

de brug de zon ondergaan over de Gouden Hoorn de waterweg die door

Istanbul loopt is. Aan de andere zijde van de brug de Bosporus, de

rivier die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt. We konden

ook vanaf de brug nog een blik werpen op het Topkapi Paleis en de

Blauwe Moskee waar we uiteraard een bezoek aan brachten.

 

Minst favoriet:

Onze minst favoriete plek waar we langs voeren was de Costa del Sol en

de Costa Blanca. Het is één van de populairste vakantie bestemmingen

van Europa. Langs de kust zie je niets anders dan hoge flatgebouwen en

bungalowparken. Ondanks dat wij er in het voorjaar waren was er haast

geen plek in de overvolle havens.

 

Gemist:

Wat we gemist hebben was een bezoek aan Athene, dat nog op ons

verlanglijstje staat. Nadat we het Corinthië Kanaal waren gepasseerd,

ook een hoogte punt, zijn we naar Istanbul door gegaan voordat de

meltemi, harde wind uit het Noorden, ging waaien.

 

 

Bootnaam: Vagebond

Opvarenden: Helga en René Spit

 

Favoriet:

In de zomer bij lange na niet zo koud en kil als sommige mensen wel eens denken is Nova Scotia, hoewel aan mist niet valt te ontkomen. Min of meer toevallig kwamen we op die keuze om het orkaanseizoen in de Carib te ontlopen. Echt off the beaten track en een verademing om "alleen" te zijn. Nauwelijks andere cruisers en overal waar we kwamen was men oprecht geïnteresseerd in ons. "From Holland, really? And you crossed the Atlantic? Unbeleavable!". Schitterend mooie natuur en talloze goed beschutte ankerplekken, zoals Lunenburg, het Volendam van Nova Scotia. Een bezoek aan het pitoresque Peggy’s Cove mag niet ontbreken evenals een paar dagen beschut zeilen op de Bras d’Or lakes van Cape Breton Island. Aansluitend voeren we de Saint Lawrence op tot aan Lake Ontario, maar dat is weer een ander verhaal.

 

Minst favoriet:

Min of meer een verplichting was de zuidoostkust van Spanje, omdat we zowel bij binnenkomst als bij vertrek uit de Middellandse Zee een bezoek brachten aan Helga haar ouders die een huisje hebben in Polop, in de buurt van Altea. Nauwelijks goed beschutte ankerplekken en slechts schreeuwend dure marina’s met over het algemeen onvriendelijk personeel als alternatief. Matig interesante kusten die voornamelijk bestaan uit betonnen dorpen en steden. Wij vonden er niets aan. De Balearen daarentegen waren een aangename verrassing.

 

Gemist:

Helga is geboren in Venezuela en wat hadden we dat land graag bezocht! Als cruisers Venezuela al aandoen gaan ze meestal naar Isla Margarita, maar wij hadden graag het vaste land bezocht. Helaas heeft het land een slechte naam en zijn overvallen aan de orde van de dag. Wij hadden geen trek in zwaar bewaakte marina’s en allerlei geschreven en ongeschreven regels om ons aan te houden. Zoveel bestemmingen om uit te kiezen, dus waarom zouden we de problemen opzoeken? Maar soms denken we nog wel eens: hadden we toch niet…?

 

 

Bootnaam: Swalker

Opvarenden: Meindert en Tineke Hoekstra

 

Favoriet:

Midzomer in Estland: een verrassend modern land met veel mogelijkheden voor zeilers;

 

Overwintering in Fiumicino / Rome: vanwege de gastvrijheid en cultuur die we daar vonden;

 

Voorjaar op de Guadiana rivier; de natuur is daar dan op zijn mooist, de bevolking bijzonder vriendelijk en de rust onovertroffen.

 

Minst favoriet:

De Italiaanse en Franse Rivièra: tussen al dat mega gedoe in havens en op ankerplaatsen voelden we ons niet thuis.

 

Gemist:

De Lofoten; maar ze blijven toch nog steeds op ons wensenlijstje staan. We zijn nog niet uitgezeild!

 

 

Bootnaam: Gekko

Opvarenden: Peter en Monique van den Bulk

 

Favoriet:

Wij vonden de Spaanse Rias erg mooi maar zeker Tobago. Tobago is nog zo ongerept. Ook vonden wij Flores (Azoren) erg mooi.

 

Minst favoriet:

De minste bestemmingen waren wel Cape Verde en dan Mindelo. Geen mooie plek en voor ons minder aantrekkelijk. Over elke bestemming is wel iets te zeggen.

Gemist:

We zijn van mening dat we nog heel veel bestemmingen op de wereld willen aandoen en daarom willen we zo snel mogelijk rondje wereld.

 

 

Bootnaam: Lamanouk

Opvarenden: Anouk en Marc Reeckmans

 

Favoriet:

Veruit de mooiste plaatsen voor ons waren de Grenadines; korte afstanden tussen de verschillende ankerplaatsen; zeer goede ankerplaatsen en wat een pracht onder water!!!

 

Gemist:

We hebben altijd Domenica overgeslagen, daar hebben we spijt van.

 

 

Bootnaam: Kind of Blue

Opvarenden: Anita Idskes en Dick van der Waaij

 

Favoriet:

We zijn nu ruim 5 jaar onderweg en er zijn eigenlijk geen favoriete plekken, of anders gezegd, er zijn zoveel favoriete plekken dat er moeilijk een keus te maken valt. Maar als we dan moeten kiezen, dan staat Frans Polynesië hoog op ons lijstje. Niet alleen is de natuur prachtig, het water superhelder, de riffen nog kleurrijk en prachtig om te snorkelen, maar ook zijn de mensen superaardig en is er een rijke Polynesische cultuur.

 

In het Caribisch gebied waren we gecharmeerd van Grenada en de Franse eilanden en een stuk minder van de ex-Engelse eilanden, die op hun beurt ook weer erg arm zijn en waar helaas een behoorlijk deel van de overwegend zwarte bevolking, die voor een groot deel bestaat uit ex-slaven, ongezond, onvriendelijk, opdringerig, macho, lui, aan de drank of de ganja, kortom niet erg leuk zijn.

Dit geldt voornamelijk voor de mannen overigens, de vrouwen werken wel hard en zijn over het algemaan goedlachs en humoristisch. Even heel erg generaliserend hoor.

 

Minst favoriet:

Het minst favoriet – ook lastig trouwens want we vinden het overal wel leuk – is Isla Margarita (Venuzuela) en Colon (Panama). Het is dat je er naar toe moet om in het eerste geval een cruising permit te krijgen voor de prachtige Venuzolaanse eilandjes voor de kust, en de tweede omdat je daar moet regelen dat je door het Panamakanaal gaat. Beide steden zijn smerig, vies, onveilig, veel criminaliteit.

 

Gemist:

De derde, die we graag hadden gezien maar gemist, die weten we niet. Hooguit misschien Patagonie, daar zijn we nog niet aan toegekomen en we weten inmiddels ook niet meer zeker of we daar eigenlijk nog wel naar toe willen. Het is erg wel erg koud;), nu we gewend zijn aan tropische temperaturen.

Last modified: 1 oktober 2010
Sluiten