Nieuws

De VOR gaat weer van start

Morgen start in Singapore de havenrace van de VOR, de opmaat voor een zware etappe naar het Chinese Qingdao.

15:24

Tijdens de inportrace zijn halve punten te verdienen. Wat er ook gebeurt, na de race zal Ericsson 4 nog steeds leider zijn in het klassement. Nu Team Russia niet meer deelneemt, zijn er maximaal 3,5 punten te verdienen. Telefonica Blue van schipper Bouwe Bekking staat 4,5 punten achter op de leider.

 

De afgelopen weken zijn de overgebleven teams druk bezig geweest met het herstellen en aanpassen van de boten. Dat leverde nog bijna problemen op voor Ericsson 4. Een official van de race vond zaterdag een oude boegsectie van de boot bij een afvalcontainer. Het bleek te gaan om een stuk dat al voor de start van de race vorig jaar was vervangen. De boegsectie was vervolgens meegenomen als reserve. Het team had de organisatie niet ingelicht over de vervanging, maar wordt daarvoor niet bestraft. Volgens de jury was Ericsson 4 niet verplicht het meetbureau van de race in te lichten, onder andere omdat het vervangen stuk precies gelijk was aan het nieuwe.

 

Alle boten waren vandaag op het water om te trainen, behalve Delta Lloyd. Schipper Bermudez verwacht niettemin morgen deel te nemen aan de havenrace, zij het niet ten alle koste: "De boot ligt in het water. We zijn van plan vanmiddag te gaan zeilen en hopen dat alles in orde is voor morgen. Het is belangrijk voor ons om morgen deel te nemen, maar het belangrijkste is dat we alle schade herstellen voor de volgende etappe. We kunnen de boot niet in gevaar brengen." Aan boord zullen zich geen Nederlanders meer bevinden, het team is op verschillende plekken ververst.

 

De volgende etappe voert naar Qingdao. Het belooft een inspannende etappe te worden, met veel rakken hoog aan de wind. Dat de Ocean Racers dat niet lekker vinden, bleek tijdens de vorige etappe. Die verleidde Pumaschipper Ken Read al tot de uitspraak dat het zeilen met deze boten in deze regio is ‘als het gebruiken van een Ferrari bij een trekkertrek’.

Last modified: 9 januari 2009
Sluiten