Nieuws

De Velde kan door

Henk de Velde’s Neverending Voyage is gered. Hij heeft een nieuw contract getekend met Weathernews, waardoor hij nog minimaal twee jaar verder kan varen.

13:52

In 2007 vertrok Henk de Velde uit Nederland. Op zoek naar het paradijs, zoals hij het noemde. Dit zeilen naar het paradijs blijkt ook negatieve elementen te bevatten. Zo brak de mast van zijn trimaran. Maar eenmaal aangeland in Micronesië dacht hij het gevonden te hebben. Hij zag een mogelijkheid opgenomen te worden in een leefgemeenschap op een paradijselijk eiland. Toch vertrok hij en liet het paradijs achter zich.

 

Op eerdere reizen liet hij zich sponsoren. Hij was daarin altijd zeer succesvol.

En reis naar het paradijs om nooit weer terug te komen past niet in het economische stelsel en hiervoor zijn geen sponsors te vinden. De Velde wilde dit ook niet. Hij wilde vrij zijn.

 

Toch ging hij contracten aan met enige bedrijven. Hij noemt het zelf “service-contracten”. Zo stuurt hij elke dag op zee de plaatselijke weerinformatie naar Weathernews in Nederland en Japan.

 

Deze week vernieuwde Weathernews (Japan) het contract met Henk de Velde. Naast dagelijke uitwisseling van weersinformatie zal De Velde, die klaarligt om te vertrekken, eenmaal aangekomen in Japan lezingen verzorgen over de huidige ijssituatie in de Arctic. Zoals bekend overwinterde hij in 2003/4 met zijn zeilschip Campina in Siberië.

Er is minder ijs, wat niet zegt dat er geen ijs is. Er zijn meerdere redenen waarom de noordoost en west passages bevaarbaar zijn geworden voor de scheepvaart. De belangrijkste van deze is de routering van de schepen. Deze routering is een samenwerking tussen rederijen, de experts van Weathernews en de locale autoriteiten in Rusland, de VS en Canada. Ook hierin is Weathernews wereldleider.

 

Henk de Velde ligt momenteel op Guam ( VS). Zijn vertrek naar Okinawa (Japan) is gepland aanstaande voor woensdag 20 januari, afhankelijk van het weer.

 

Zijn reis is hier te volgen

Last modified: 22 januari 2010
Sluiten