Nieuws

De Doldrums voorbij

Met nog ruim 2700 mijl te gaan, verdedigt Michel Desjoyaux een voorsprong van meer dan 400 mijl. De overwinning is binnen handbereik.

13:35

De Franse schipper is al meer dan de helft van de race de leider en de afgelopen dagen is zijn voorsprong alleen maar toegenomen. Nu de Doldrums achter hem liggen, neemt zijn voorsprong alleen maar toe. Roland Jourdain, zijn naaste belager, haalde de laatste tijd nog niet de helft van de gemiddelde snelheid van Desjoyaux. Hij zal wel binnenkort de tweede zijn die de Noord-Atlantische Oceaan betreedt.
 
Nummer drie Le Cleac’h bevindt zich op meer dan duizend mijl van de leider en moet de Doldrums nog bereiken. Zijn derde positie lijkt veilig, want Marc Guillemot volgt weer op meer dan 900 mijl. Samantha Davies is nog steeds de eerste vrouw, op een vijfde plaats. Zij kruipt steeds dichter in de buurt van de vierde plaats, met nog zeventig mijl afstand. De Doldrums zullen belangrijk zijn voor de strijd. De beste tactiek om door het windstiltegebied te komen, zal beslissen over de kansen voor het verdere verloop van de wedstrijd.
 
Dee Caffari is ondanks haar problemen met een delaminerend grootzeil nog steeds in de race. Haar zevende plaats is goed voor een stek in de middenmoot, omringd door bijvoorbeeld Brian Thompson en Arnaud Boissieres. De rode lantaarn is overgenomen door Norbert Sedlacek. Hij is in heftige strijd verwikkeld met Raphael Dinelli, die tot voor kort laatste lag. Beide zeilers bevinden zich nog op de Pacifische Oceaan, met bijna 7.000 mijl afstand tot de leider. Desjoyaux ligt nog steeds op schema om het oude record (87 dagen) te breken, maar wanneer de laatste zeilers aankomen? De tijd zal het leren.

Last modified: 22 januari 2009
Sluiten