Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

De reis van Willem Barentsz in 30 schilderijen

08:28

In het bezoekerscentrum van de Barentsz-werf aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen is in de maand oktober een bijzondere expositie te zien. Twee jaar lang werkte maritiem schilder Arnold de Lange uit Wormer aan een serie schilderijen die de legendarische Barentsz-tocht naar Nova Zembla in beeld brengen. De expositie draagt als titel ‘De reis van Willem Barentsz in 30 schilderijen’ en wordt op 28 september geopend door prof. dr. Louwrens Hacquebord, prominent poolonderzoeker.

Arnold de Lange

Zeeschilderkunst

Talloze schilders hebben het roemruchte verleden van Holland als zeevarende natie al op het doek gezet. Vooral de Tachtigjarige Oorlog in de zestiende eeuw en de economische bloei in de Gouden Eeuw vormden een rijke bron van inspiratie. De afbeeldingen van imposante zeeslagen en schilderijen van Hollandse handelsschepen zijn nog steeds blikvangers in musea. Schilders als Hendrik Vroom en Cornelis van Wieringen ontwikkelden zich tot bekende specialisten van de zeeschilderkunst.

Arnold de Lange (1968) is een groot liefhebber van het werk van deze oude meesters. Hij werkt graag in de traditie van de Hollandse schilderkunst. Dit in combinatie met zijn belangstelling voor de maritieme geschiedenis, leidde tot vele schilderijen van klassieke schepen. Al lange tijd liep hij rond met het plan om ook de tocht van Barentsz op het doek te zetten. De herbouw in Harlingen van Barentsz’ expeditieschip gaf hem het laatste zetje om dat voornemen uit te voeren.

Uiteindelijk ontstond een serie van dertig schilderijen. Voor de keuze van onderwerpen gebruikte De Lange fragmenten uit het dagboek van Gerrit de Veer, het authentieke reisverhaal van de tocht naar Nova Zembla. Op die manier creëerde hij een eigen beeldverhaal van de roemruchte expeditie.

Opening

Arnold de Lange

Louwrens Hacquebord, voormalig directeur van het Arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en Hoogleraar Arctische en Antarctische studiën is, zoals hij zelf zegt, besmet met het poolvirus. Zijn fascinatie stoelt onder meer op de heroïsche verhalen over mislukte expedities, zoals die van Willem Barentsz. Bij de opening van de expositie zal hij hierop inhaken, evenals op de ontwikkelingen in het poolgebied nu dat door de opwarming steeds kwetsbaarder wordt. Onlangs lukte het een Chinees vrachtschip de Noordelijke IJszee op eigen kracht te doorkruisen, vierhonderd jaar nadat Barentsz’ zoektocht naar de noordelijke doorgang jammerlijk in het ijs strandde.

De schilderijen zijn tot 1 november te bezichtigen in het bezoekerscentrum op de Barentsz-werf. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Last modified: 17 maart 2016
Sluiten