Nieuws

De Nederlandse zeiler onder de loep

Wat zijn de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse zeilers?

11:11

Wat zijn de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse zeilers? Alexander Worms, fanatiek zeiler en schrijvend voor het Duitse blad YACHT, ging dat uitzoeken en zijn bevindingen lees je in Zeilen editie 10/2022.

______

De Nederlandse wateren zijn populair onder Duitse watersporters. Onze oosterburen gedragen zich hier en daar anders op het water dan Nederlandse zeilers, weet Alexander Worms inmiddels. De Duitse correspondent van het blad YACHT neemt de verschillen tussen Duitse en Nederlandse zeilers en hun eigenaardigheden onder de loep.

Op zijn vraag wat het verschil tussen Nederlandse en Duitse zeilers is, nam de sluiswachter van Stavoren Alexander Worms mee. “Kijk zelf maar,” zei de sluiswachter tegen de Duitse correspondent
van YACHT. Vanaf de sluismuur zagen ze hoe de Neder­ landse zeilers al waren gaan varen terwijl de lichten nog op rood stonden. De Duitse zeilers wachtten tot alles groen was.
“Jullie hebben dat ‘het moet kunnen’,” zegt Worms. “Nee, het mag niet, de regels verbieden het, maar ach, moet kunnen toch?” De correspondent lacht er hartelijk om. Of hem dat niet ergert? “Ik ben inmiddels een halve Neder­ lander geworden, dus ik betrap me zelf ook soms op een ‘moet­kunnen­moment’. Dat geldt overigens niet voor voordringen bij een sluis. Dat hoort gewoon niet.”
Worms werkt nu 12 jaar in ons land als journalist voor YACHT, de Duitse grote broer van Zeilen. In 2020 zette hij de website Stegfunk.de op, met daarop informatie voor de Duitse watersporter in Nederland. Die wordt maandelijks door 20.000 bezoekers bekeken. Hoeveel Duitsers er in Nederland zeilen? “Ik denk zo’n 50.000 per jaar; dat zijn eigenaars en huurders samen. Maar het kunnen er ook 20.000 meer zijn.” Op de vraag waarom ze komen, weet hij wel het precieze antwoord: “Omdat in Nederland zo veel en zulk prachtig water is. Nergens mee te vergelijken!”

© Privéarchief Alexander Worms

Slootjes en meren

Worms komt uit Aken. “Daar is geen water. Mijn ouders hadden een motorbootje in Limburg op de Maas. Ik ging als tiener op een gegeven moment mee met een uitje, op BM’ers in Friesland. Zeilen bleek ik veel leuker te vinden dan varen met een motorboot.” Worms leerde zeilen bij een vriend in Limburg en werd al gauw gevraagd om les te geven op een zeilschool in Grouw. “Daar heb ik echt leren zeilen in slootjes en op meren met gasten die nog nooit op een boot waren geweest. Superleuk. Vanaf dat moment ging het vrij direct richting werken in de water­ sport. And here I am.”
Worms vaart nu 30 jaar in Nederland en had ligplaatsen in onder andere Stevensweert, Naarden, Muiderzand, Lemmer, Grouw, Workum en Wolphaartsdijk. Zijn eerste boot was een Flevo 7.10. Nu vaart hij al jaren op een Contest 29, waarmee hij onder andere de Nacht & Ontij Race, de Contest Cup, de 24 Uurs Zeilrace en de Charity Cup op het Veerse Meer vaart. “Dus ja, Nederlanders op het water ken ik wel. En daar komen natuurlijk de vele ontmoetingen met zeilers in havens en kroegen bij.” Overigens begon zijn (zeil)carrière met het behalen van zijn vaarbewijs. “Duitsers doen nou eenmaal niks zonder papieren, zonder bewijs dat iets mag. Neem bijvoorbeeld noodvuurwerk. In Duitsland kun je niet zomaar een vuurwerkwinkel inlopen en van alles kopen. Nee, je hebt een vergunning nodig om ook maar één vuurpijl mee te mogen nemen en af te steken.”
Of dat anders is in Nederland? Daar hoeft hij niet lang over na te denken.

Zeilen 10/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Is het anders in Nederland? Wat heeft hij te zeggen over hoe wij onze schepen onderhouden? Wat is het verschil tussen hoe Nederlanders en Duitsers een lijntje aanpakken? Wat bevalt Alexander heel goed? En wat vinden hij (en zijn landgenoten) van rekeningvaren? En welke tip en wens heeft Alexander? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: © Eric van den Bandt
Tekst: Wieke van Oordt

Last modified: 9 oktober 2022
Sluiten