Nieuws

Dame award voor draadloze apparatuur van Tacktick

De draadloze apparatuur van Tacktick LTD heeft de Dame award gewonnen. Deze prijs voor het meest innovatieve product wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Mets, de maritieme handelsbeurs.

11:38

De draadloze apparatuur van Tacktick LTD heeft de Dame award gewonnen. Deze prijs voor het meest innovatieve product wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Mets, de maritieme handelsbeurs.


De Micronet MN100R-serie bestaat uit een draadloze wind-, snelheids- en dieptemeter, gps en elektronisch kompas. De jury is onder de indruk van de technologie van dit systeem: draadloze apparatuur en draadloze gevers, weinig energieverbruik en geheel waterdicht. De Tacktick apparatuur is niet echt nieuw op de markt, maar sterk verbeterd.


Een winnaar in de categorie dekbeslag, zeilen en tuigage is de Battcar Switch System van Harken. Deze Amerikaanse firma heeft een ingenieus sledesysteem ontworpen dat de enorme bult op de hals van de giek bij gestreken (doorgelat) grootzeil een stuk kleiner maakt. Een halve meter boven de giek wordt de slederail in tweeën gesplitst, waarlangs de karren automatisch om en om naar beneden worden geleid en naast elkaar terecht komen. U hoeft bij wijze van spreken niet meer in de mast te klimmen om de huik om het grootzeil te kunnen leggen. Dit systeem wordt nu nog toegepast op zeer grote zeiljachten, maar weet waarschijnlijk zijn weg ook wel te vinden naar de grote en middenklasse jachten, die ook met dat probleem te kampen hebben.


Wat we in de toekomst vast ook op jachten gaan aantreffen is het opvouwbare stuurwiel van Lewmar. Als het schip stilligt worden beide zijkanten van het stuurwiel naar het midden geklapt, waardoor het wiel nog half zo breed is. Ruimte in de kuip dus.
De Mets wordt gehouden in de Amsterdamse RAI en duurt nog tot en met donderdag. Op deze handelsbeurs presenteren ruim 900 bedrijven uit binnen- en buitenland hun producten aan andere nautische bedrijven. Iedereen die werkt in de watersportindustrie heeft gratis toegang. Het is niet echt een beurs voor particulieren, maar voor 25 euro zijn deze ook welkom. Zie ook www.mets.nl.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten