Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Daling zeiljachten in Ijsselmeergebied

16:50

 

Voor het eerst sinds 1994 en waarschijnlijk voor het eerst sinds het ontstaan van de watersport is het aantal boten in het IJsselmeergebied gedaald. Er zijn 700 zeiljachten verdwenen en 200 motorboten bijgekomen. Dat is de uitkomt van het onderzoek naar de ontwikkeling van de watersport in het IJsselmeergebied dat inmiddels voor de 17e keer door Waterrecreatie Advies is uitgevoerd. In 5 rapporten wordt nader ingegaan op de situatie in de aangrenzende provincies Fryslân, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel. De hardste klappen vielen in Noord-Holland en in Flevoland.

Tot nu toe werd er van uitgegaan dat het aantal boten nooit kan dalen omdat er nauwelijks boten worden gesloopt, er is geen “schepenkerkhof”. Dat de verkoop van nieuwe boten net als de verkoop van huizen stagneert was bekend. Makelaars en particulieren hebben echter meer (gebruikte) boten naar het buitenland verkocht dan de werven en importeurs in Nederland aan nieuwe schepen hebben afgeleverd. Daardoor ontstaat een negatief saldo. De schepen verdwijnen o.a. naar de Oostzee, Engeland en Frankrijk. Het zijn vooral schepen van Nederlanders, met de Duitsers in Nederland gaat het relatief goed.

Een andere opvallende conclusie is dat het vaargedrag verandert, men vaart minder. Dit blijkt  uit de daling van het aantal overnachtingen van passanten in jachthavens in de afgelopen jaren en uit de daling van het aantal sluispassages in het IJsselmeergebied en de Waddenzee. De concurrentie tussen jachthavens en tussen watersportgebieden neemt toe.

Een lastige tijd met alle bezuinigingen, het vraagt om creativiteit van ondernemers, watersportverenigingen en van overheden. De situatie geldt niet alleen voor het IJsselmeer, ook uit de Maasplassen en uit het Deltagebied komen dezelfde geluiden.

De resultaten sluiten aan op een onderzoek naar jongeren en watersport dat afgelopen najaar door Waterrecreatie Advies werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Fryslân. De watersport vergrijst, de gemiddelde watersporter is ouder dan de gemiddelde Nederlander. Met het opleiden van de jeugd, via bijvoorbeeld zeillessen gaat het nog wel goed, maar om jongeren na de studie (weer) aan boord te krijgen is lastig.

Foto Yvonne Ransijn

Last modified: 1 februari 2013
Sluiten