Nieuws

Correspondent Overzee: drukte en onrust op de Pacific

Alle Pacific eilanden sinds drie jaar weer toegankelijk voor vertrekkers - of toch niet?

10:03

Terwijl een nieuwe lichting boten vanuit Midden-Amerika de eerste grote sprong op de Pacific waagt, staan diverse vloten vanuit Frans-Polynesië en Nieuw-Zeeland alweer in de startblokken. Het cycloonseizoen 2022-2023 is voorbij en dat betekent dat de tussenliggende eilanden Cook, Niue, Tonga, Fiji, Samoa en Nieuw-Caledonië weer toegankelijk zijn. Normaalgesproken is dit zuidelijke deel van de Pacific van mei tot november veilig te bezoeken.

Online drukte

Sinds het voorjaar van 2023 begon de drukte online al toe te nemen. Via groepen op Facebook en WhatsApp werd er heel wat informatie gevraagd en gedeeld over zeilen op de Pacific, zowel in het algemeen als over specifieke eilanden. Waar het in maart al veilig was om vanuit Midden-Amerika de Pacific op te gaan, moesten cruisers in Frans-Polynesië en Nieuw-Zeeland nog even geduld hebben.

ARC-rally’s omzeilen

Naast het dagelijks ophalen van weerkaartjes bekijken steeds meer cruisers ook steevast de app YB races, waarin rally’s wereldwijd getrackt worden. Een deel van de ARC-vloot is medio mei al richting Suwarrow (een van de Cookeilanden) vertrokken, terwijl de overige twaalf hun beurt vanuit Bora Bora afwachten. Suwarrow is een klein atol met beperkte ankerplekken. Wanneer de eerste vloot klaar is om naar het volgende eiland Niue te gaan, neemt het andere deel van de vloot de beperkte ankerplekken op Suwarrow in om hen vervolgens op Niue af te wisselen, enzovoort. En dan volgen er nóg twee vloten in juni. De ARC neemt een dusdanig dominante positie in dat de rest van de cruisers eromheen moet zeilen.

De tweede vloot kreeg blijkbaar de melding dat ze nog niet welkom zijn op Suwarrow en verleggen koers richting Niue (bron: app YB races)

Tegen de regels in

Daarnaast lijkt de ARC-rally een dusdanig eigen planning erop na te houden dat het mogelijk schuurt met de lokale regels. Suwarrow, een onbewoond Cook-eiland, dat buiten het cycloonseizoen door twee Park Rangers beheerd wordt, is een populaire stop onder cruisers. Het ligt precies op de route en is uniek vanwege de natuur en de geschiedenis. Tot voorheen was het, op een kleine vergoeding na, gratis te bezoeken. De eerste ARC-vloot in mei zette dit jaar als allereerste voet aan wal. Echter, toen de rangers dezelfde week door het patrouilleschip afgezet werden, om zich te installeren op het nieuwe seizoen, troffen ze daar onverwachts een aantal ongenodigde gasten aan. De vloot had niet formeel toestemming vooraf gekregen en werd dus weggestuurd, zo meldde de politie op Penrhyn.

Het patrouilleschip dat de rangers op Suwarrow heeft afgezet en hier op Penrhyn is gestopt voor bevoorrading en om het eiland te bezoeken ©GreetjeTops

Van de koers af

Door al deze ontwikkelingen vindt er een verschuiving plaats. Alternatieve eilanden die niet precies op de route liggen worden aan de lijst toegevoegd. Zo ook Penrhyn, een bewoond atol ten noorden van de Cookeilanden, met maar 200 inwoners. Dit atol wordt van oudsher Tongareva genoemd, wat in Maori “van het zuiden verwijderd” betekent. De Canadese boot Afrikii kwam in mei als allereerste boot sinds drie jaar tijd op Penrhyn aan, met toestemming vooraf. Ian vertelt: “De dorpelingen waren zo enthousiast om eindelijk weer cruisers op bezoek te hebben, dat we spontaan voor een Kai Kai werden uitgenodigd om een traditioneel feestmaal met ons te delen.”

drukte pacific
Alle kinderen uit het dorp werden aan boord van Afrikii uitgenodigd ©GreetjeTops

Toen ze net geankerd lagen zagen Ian en Ann een plastic ton “quasinonchalant” voorbijdrijven met daarin een lokaal jongetje. Beide handen waren voorzien van een oesterschelp waarmee hij peddelde. “Kom maar gerust hierheen,” moedigde Ian hem aan. Zijn verlegenheid zette hij gelijk overboord en peddelde snel naar de boot om poolshoogte te nemen. Later nodigden Ian en Ann alle kinderen uit om aan boord te komen om hun drijvende huis te laten zien en te wakeboarden. “Dit is de beste dag van mijn leven!” riep een van de kinderen, vertelt Ian voldaan.

Last modified: 2 juni 2023
Sluiten