Nieuws, Zeilen nieuws

Coq-O-Beach ziet watersportcentrum als opportuniteit

15:25

Lokale watersporters willen met de vzw ‘Coq-O-Beach’ het sportieve, recreatieve en competitieve brandingzeilen en surfen in De Haan boosten. Met hun organisatorische kennis en vooral met een open ledenbeleid dat de zeilbelangen voorop stelt, onderbouwen ze de kandidatuur voor de nieuwe beachclub concessie.

Geschiedenis van De Haan

Eind 1960 richtten enkele gedreven watersporters de zeilclub ‘Haantje Vooruit’ op. Van op het strand zeilden ze met diverse types sportzeilboten op zee: de ‘Fireball’, de ‘Laser’, de ‘420’, de ‘470’ en de catamaran ‘Patin a vela’.

Als in de jaren 1980 het windsurfen in België opkomt, is de zeilplank de katalysator voor de democratisering van de zeil- en windsport aan de Vlaamse Kust. Veel watersporters starten met windsurfen als opstap naar verdere scholing in de zeilsport of recreatie met open zeilboten en kajuitjachten. De oprichting van de zeilclub de Windhaan is daar een gevolg van.

Na enkele jaren temperde het enthousiasme van het bestuur, de familie Rotsaert nam het initiatief over. Er kwam een tijdelijk samenwerkingsverband met Twins Club – Bredene. Het gemeentebestuur van De Haan besliste om steun te verlenen aan deze samenwerking.

Campagnebeeld Coq O BeachDe Kandidaat

Coq-O-Beach vzw is een initiatief van watersporters uit verschillende disciplines met kennis van financieel en sportief beheer in samenwerking met Twins Club – Bredene en Thibault Michiels. De bezielers geven met hun programma een positief antwoord op de impasse rondom de concessie van het watersportcentrum. Deze nieuwe dynamische vereniging uit De Haan, stelt zich daarom kandidaat voor de uitbating.

Gemeentebesluit

Net als de stranduitbaters diende de zeilclub zijn accommodatie van het strand te verwijderen op het einde van het seizoen om veiligheidsredenen. In 2005 werd een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan uitgewerkt voor strand & dijk – De Haan. In het overgangsgebied De Haan oostzijde werd beslist dat een permanente constructie voor de watersportactiviteiten ruimtelijk verantwoord was.

Gezien het grote toeristische belang van een watersportcentrum besliste de gemeente De Haan om zelf in te staan voor een vaste constructie op het strand van De Haan centrum. In de stijl van de gemeente werd dit in de karakteristieke cottage-look uitgetekend. Na een intensief overleg gaf de Raad van State groen licht voor de bouw van dit nieuwe watersportcentrum.

Last modified: 31 mei 2013
Sluiten