Nieuws

Compagnieshaven Enkhuizen weer op diepte

Compagnieshaven Enkhuizen wordt momenteel uitgebaggerd. Rekening houdend met het zomerpeil van het IJsselmeer wordt na het uitbaggeren de haven weer 3 meter diep. 's Winters is de waterdiepte van het IJsselmeer 20 cm lager; dus een vaardiepte van 2.80 meter.

10:38

Compagnieshaven Enkhuizen wordt momenteel uitgebaggerd. Rekening houdend met het zomerpeil van het IJsselmeer wordt na het uitbaggeren de haven weer 3 meter diep. ‘s Winters is de waterdiepte van het IJsselmeer 20 cm lager; dus een vaardiepte van 2.80 meter.


Vanaf de aanleg van de Compagnieshaven in 1969 is er in de haven nooit gebaggerd. De laatste jaren liepen schepen met een diepgang van ongeveer 2 meter wel eens vast bij het afmeren. Na de huidige baggerklus behoort dat tot het verleden. In totaal moet 55.000 kubieke meter bagger worden afgevoerd.  Het slib heeft een vervuilingsgraad van klasse 1 en 2 en kan daarom bijna overal worden gestort. De bagger gaat naar een natuurontwikkelingsproject in de Wijde Ee in Friesland.


Het baggeren in de Compagnieshaven zal ongeveer tien weken in beslag nemen. De steigers en de achterpalen kunnen blijven staan, maar de schepen die in het water overwinteren, moeten verhaald worden. Het werk zal voor de kerst gereed zijn.


In de winter blijft de Compagnieshaven open en de toiletten en douches blijven in gebruik. Het havenkantoor is elke werkdag bezet. Wie in de winterperiode in de haven wil overnachten, betaalt een lager passantentarief, namelijk 50 procent van het geldende zomertarief. Vanwege de baggeractiviteiten is deze reductie op het passantentarief al ingegaan op 17 oktober. Deze tariefsreductie geldt tot 1 april 2006. Tanken kan ook gedurende de hele winter in de Compagnieshaven.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten