Nieuws, Zeilen nieuws

Cavitatie maakt een eind aan aangroei op romp

11:46

40_400Het Nederlandse bedrijf H2OBoatCare is op zoek naar een schip (45 – 100 voet) met een schone kiel, zonder antifouling voor het testen van hun anti-aangroeiproduct.
Kale kiel
Na anderhalf jaar testen van kortere testen op locaties waar van nature explosieve aangroei op rompen voorkomt -de Middellandse Zee-, willen de aangroeibestrijders hun alternatief op de milieubelastende antifouling graag testen op een boot in Nederland. De beste locatie zou een haven zijn waar veel problemen zijn meet de aangroei van algen en zeepokken. Daarvoor hebben ze een romp nodig die in principe klaar is om in de anti-fouling gezet te worden, maar daar dan omwille te test vanaf ziet.  “Wel belangrijk is dat we kunnen monitoren en regelmatig contact hebben met de schipper/eigenaar over de bevindingen. Het schoonmaken van het schip aan het eind van die periode is uiteraard niet nodig! Daar gaan we vanuit en daarvan zijn we overtuigd. Mocht er toch aangroei zijn van alg of zeepok dan is dat in vrij korte tijd al te zien en zullen we direct maatregelen nemen.”, vertelt Milika Peterzon, woordvoerster van H2OBoatCare.


Achterliggende techniek

23_400De techniek van  H2OBoatCare is gebaseerd op het opwekken van cavitatie rondom de romp. Een elektronisch aangestuurde transponder die aan de steiger, of van boord in het water wordt gehangen, geeft met tussenpozen trillingen af. De trillingen laten luchtbelletjes in het water imploderen, waardoor er lokaal waterstraaltjes vanaf komen onder zeer grote druk. Door de druk worden de cellen van algen vernietigd en de larven van zeepokken verdreven. “Een milieuvriendelijke hogedrukreiniger”, aldus de Peterzon. De transponder heeft een  omvormer van 220V naar 12V, verbruikt 35 per uur bij 0,3amp. vermogen. We zijn benieuwd naar de uitkomsten van dit experiment. Meer info en aanmelden: info@H2OBoatCare.com
Last modified: 13 juni 2013
Sluiten