Nieuws

Catzeilers winnen Conny van Rietschoten Trofee 2009

Coen de Koning en Thijs Visser gristen gisteren de Conny van Rietschoten Trofee 2009 weg voor de neus van favorieten Westerhof en Berkhout.

11:20

De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Dit jaar was het niet Bouwe Bekking die de Volvo Ocean Race volbracht, niet de succesvolle 420 zeilers Max Deckers en Duko Bos en ook niet Ute Vrijburg of het 470-duo Lisa Westerhof en Lobke Berkhout, maar F18 zeilers de Koning en Visser die beslag legden op de hoofdprijs, de Conny van Rietschoten Trofee 2009.

De jury is van mening dat Coen de Koning en Thijs Visser een bijzondere prestatie hebben geleverd op het hoogste niveau van de mondiale catamaransport. Daarom heeft de jury dit duo gekozen als de winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2009.

Het juryrapport:

‘Een wereldtitel winnen is werelds, maar om dit het seizoen daarna te herhalen is slechts voor enkele topzeilers weggelegd. Coen de Koning behoort nu tot dit selecte groepje. In 2008 wist Coen de Koning onverwachts en als jongste catzeiler ooit, de wereldtitel in de F18-catamaranklasse te winnen. Zowel internationaal als nationaal kent deze klasse een competitie van wereldformaat inclusief de oud-olympische Tornado-top. Dit seizoen koos Coen voor de jonge Thijs Visser (net 20) als zijn nieuwe bemanning. Het duo werkte doelgericht naar het WK in Knokke toe. En passant werden de mannen tweede bij de Delta Lloyd North Sea Regatta en wonnen ze de Zwitserleven Zeilweek, waardoor ze zich Nederlands Kampioen 2009 in de Open Catamaran mogen noemen. Maar de kroon op hun prille samenwerking was de wereldtitel na een ongekend spannende competitie in een veld van 172 cats. De laatste race werd in stormachtige condities en op een woeste Noordzee gevaren. Maar Coen en Thijs maakten hun favorietenrol waar. Zo werd Coen tweemaal op rij F18 wereldkampioen en mag Thijs zich de jongste F18 wereldkampioen ooit noemen.’

Hoofdredacteur van Zeilen Cees van Dijk was aanwezig bij de uitreiking van de trofee. Hij reikte in de categorie Bijzondere Verdienste de prijs uit aan Ute Vrijburg.

In de verschillende categorieën wonnen de volgende zeilers:
Jeugdzeilen/surfen: Max Deckers en Duko Bos
Bijzondere Verdienste: Ute Vrijburg
Zeezeilen: Bouwe Bekking
Internationaal en Olympisch Zeilen/surfen: Coen de Koning en Thijs Visser

Foto’s: www.f18worlds2009.com, Pierrick Contin,

Eric van Staten/FotoBank Nh

Last modified: 23 november 2009
Sluiten