Nieuws

BT niet gezonken

Na de strijd tegen collega zeilers in de Transat Jaques Vabre, raakten Josse en Cuzon in een andere strijd verwikkeld: een gevecht voor het behoud van hun schip.

14:20

Tijdens het eerste stormachtige gedeelte van de Oceaan oversteek hadden de deelnemers aan de Transat Jaques Vabre te maken met zeer wilde omstandigheden. Depressies die zich ontwikkelden in de Cariben kwamen tot wasdom boven de Atlantische Oceaan en arriveerden als meerdaagse stormen voor onze Europese kusten.  Een paar honderd mijl voor de Azoren, op 13 november, maakte BT water. Door het geweld van de golven die zich keer op keer over de boot stortten scheurde het dak van de kajuit. Al snel begrepen Sébastian Josse en Jean François Cuzon dat ze zich in een noodsituatie bevonden. Met de boot voor twee derde vol water activeerden de zeilers hun EPIRB. De reddingsactie kwam direct op gang en de zeilers werden na een zeer angstige dag met een helikopter van boord gehaald. 

Met Josse en Cuzon op het droge, werd er vanaf de Azoren een sleepboot uitgezonden om de achtergelaten boot te bergen. Het schip werd gevonden en een sleepverbinding werd tot stand gebracht. Door de omstandigheden, die nog steeds erg zwaar waren, brak de sleepkabel. Toch lukte het uiteindelijk om BT de haven van het eiland Terceira in te slepen, zij het meer onder water dan boven water. Op de kade stond een kraan klaar om de zestigvoeter boven water te houden. Dat bleek gelukkig niet nodig. Zodra het binnenkomen van water werd gestopt, kon het team van BT de boot leeegpompen en inmiddels drijft de IMOCA weer op eigen kracht. Maar wel met een dekzeiltje over de kajuit.

Foto’s: www.btsebjosse.com

Last modified: 20 november 2009
Sluiten